Buitenland

Oorlog voeren met bits en bytes

APELDOORN - Oorlog kun je voeren met bommen en granaten. Maar ook met bits en bytes. Regeringen raken zich steeds meer bewust van de gevaren van zogenaamde ”cyberaanvallen” op de Belastingdienst, ziekenhuizen en elektriciteitscentrales.

14 September 2007 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 05:06
COLIJN ...lamleggen... Foto Erasmus Universiteit Amsterdam
COLIJN ...lamleggen... Foto Erasmus Universiteit Amsterdam

Chinese militaire hackers hebben een gedetailleerd plan om de vloot van Amerikaanse vliegdekschepen lam te leggen. Dat stelt het Amerikaanse ministerie van Defensie (Pentagon), aldus de Britse krant The Times.De strategie is bedacht door twee computerdeskundigen van het Chinese leger. Volgens het Pentagon streeft China naar de elektronische overheersing in de wereld. Tegen 2050 zou China zijn belangrijkste rivalen (de VS, Groot-Brittannië, Rusland en Zuid-Korea) volledig moeten hebben overvleugeld.

De Chinese krijgsmacht organiseert wedstrijden voor computerkrakers om getalenteerde hackers te rekruteren voor het eigen cyberleger.

Doelwit
Digitale oorlogsvoering begint ’onschuldig’ met webpropaganda en webvandalisme. Gevaarlijker wordt het als hackers militaire netwerken verstoren. Schade aan economie en volksgezondheid treedt op als banken, waterzuiveringen en telefooncentrales doelwit worden.

Deze strategie is niets minder dan een nieuwe wapenwedloop, stelt het rapport van het Pentagon. De Amerikanen vermoeden dat China tijdens een conflict hiermee direct het initiatief naar zich toe wil trekken.

Verder dan het lamleggen van computersystemen kan een hacker niet gaan, stelt de Nederlandse defensiedeskundige prof. Ko Colijn. Het is niet mogelijk de besturing van wapensystemen van buitenaf over te nemen. „Daarvoor zijn ze te goed beveiligd”, aldus de onderzoeker bij het Clingendaelinstituut.

Oorlog via internet komt veel voor. Russische hackers vielen in februari doelen in Estland aan om te protesteren tegen de verwijdering van een Russisch gedenkteken voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Estland. Internetpagina’s waren dagenlang onbereikbaar. Ook netwerken van bedrijven en banken werden verstoord. Deskundigen van de NAVO sprongen bij om de schade te herstellen. Analisten wisten te achterhalen dat de aanval werd gepleegd vanaf computers van de Russische regering.

Eind vorig jaar drongen Chinese hackers door tot het netwerk van het Amerikaanse Naval War College, waardoor het computersysteem wekenlang plat lag. Ook de netwerken van het Britse parlement en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben bezoek gehad van Chinese hackers.

Sinds een paar jaar maakt de NAVO werk van digitale oorlogsvoering. Secretaris-generaal De Hoop Scheffer ging vorige week in op de ernst van deze nieuwe dreiging. „Terwijl de aanvallen in cyberspace plaatsvinden, zijn de gevolgen zeer tastbaar”, zei de NAVO-baas in een toespraak bij de verzekeringsmaatschappij Lloyd in Londen. „Terwijl de aanvallen niet traditioneel militair zijn, hebben zij een duidelijk veiligheidsaspect en een economisch effect.”

In 2004 opende de NAVO een centrum voor cyberverdediging. „De krijgsmachten van de NAVO-lidstaten hebben jaren ervaring in het beschermen van hun technologie; het is van groot belang dit met elkaar te delen.”

Wegenwacht
Volgens Arnout Molenaar, defensiemedewerker bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging van de Europese Unie, moet Europa aan het werk om technologisch bij te blijven. „Europa mag niet afhankelijk worden van de VS. De EU besteedt nu minder aandacht aan computertechniek dan de VS. Van alle uitgaven aan defensietechnologie wereldwijd komt 80 procent van de Amerikanen.”

Defensiespecialist Colijn benadrukt de rol van de NAVO in de bestrijding van cyberwar. „Er is binnen de NAVO een discussie of deze oorlogsvoering daadwerkelijk een bedreiging is en of het valt onder internationale verdragen.” De NAVO vervult de rol van „digitale wegenwacht”, zoals bij de aanval op Estland, aldus Colijn. De actie van de Chinese hackers is geen incident: „De Chinese regering stelt mensen aan om deze digitale oorlog te voeren. Van China gaat een dreiging uit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer