Vervoersverbod weer van kracht
DEN HAAG - Minister Verburg (Landbouw) kondigde woensdag een vervoersverbod af voor schapen, geiten, varkens en runderen. Ook het verzamelen van de dieren is verboden. Wel mogen veehouders ze naar slachthuizen brengen. Het verbod ging woensdagavond per direct in, nadat overdag opnieuw mond-en-klauwzeer (MKZ) was geconstateerd op een boerderij in het zuiden van Engeland.
Het ministerie raadt mensen die naar Groot-Brittannië reizen af boerderijen te bezoeken. Ook is het verboden om dieren of dierlijke etenswaren uit Engeland mee te nemen. Verder moeten voorlopig alle veewagens uit Engeland extra worden schoongemaakt.Het nieuwe geval van de dierziekte kwam nog geen 24 uur nadat deskundigen van de Europese Unie hadden verklaard dat Groot-Brittannië vrij was van MKZ. De Europese Commissie heeft alle export van vee en vlees uit het land verboden.
De verdachte boerderij ligt op ongeveer 20 kilometer van het gebied in Surrey waar de ziekte in juli en augustus opdook. Rondom het bedrijf is een veiligheidszone ingesteld. De veestapel wordt in zijn geheel geruimd.
Nederlandse boerenorganisaties reageerden verontrust op de uitbraak. Volgens LTO-voorman Albert Jan Maat is het risico op verspreiding van het virus des te groter door de nabijheid van het Londense vliegveld Heathrow.
Maat vindt dat het ministerie indien nodig ook het transport van dieren naar slachthuizen moet stilzetten. „We moeten alles doen om de risico’s tot een minimum te beperken.” Maar, voegde hij eraan toe, „als bedrijven die onlangs risicovolle contacten hebben gehad zijn onderzocht en vrij van MKZ zijn bevonden, moeten de maatregelen ook weer snel opgeheven kunnen worden.”
LTO pleit voor verruiming van de mogelijkheden om dieren tegen MKZ te vaccineren. „Het is van groot belang om in noodsituaties snel te kunnen ingrijpen. In deze tijd van veel internationaal verkeer kun je in Europa niet buiten een adequaat vaccinatiebeleid”, aldus Maat.
MKZ is niet gevaarlijk voor mensen, maar het virus kan zogenaamde evenhoevigen als koeien, schapen, geiten en varkens, wilde zwijnen, herten en antilopen ziek maken.
Begin augustus nam minister Verburg ook al maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. De ziekte, die ongevaarlijk is voor mensen, dook toen niet op in Nederland.
In de Tweede Kamer stelde minister Verburg (Landbouw) dat er begin augustus „alert is gereageerd” op de MKZ-uitbraak, aangezien de besmettelijke veeziekte niet in Nederland de kop opstak. „Er is nu opnieuw sprake van een sterke verdenking. Laten we hopen dat we niet weer preventieve maatregelen hoeven nemen. Maar we zijn er klaar voor.”
Een laboratorium waar met MKZ-virussen werd gewerkt was in augustus de besmettingsbron. Waar de ziekte nu vandaan komt, is nog niet vastgesteld.