Buitenland

Advocaten protesteren tegen deportatie Sharif

ISLAMABAD (AP) - Advocaten van de Pakistaanse oud-premier Nawaz Sharif hebben dinsdag een klacht bij het hooggerechtshof ingediend waarin zij de uitzetting van Sharif betwisten.

12 September 2007 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 05:05

De Pakistaanse president-generaal Pervez Musharraf stuurde maandag Sharif, die hij in 1999 in een coup afzette, opnieuw in ballingschap nadat Sharif naar Pakistan was teruggekeerd om deel te nemen aan verkiezingen.Sharif verbleef maandag vier uur op het vliegveld van Lahore. Hij werd tijdens zijn korte verblijf opnieuw beschuldigd van corruptie, de aanklacht op grond waarvan hij in 2000 het land was uitgezet.

De advocaten van Sharif dienden bij het hooggerechtshof een klacht in wegens minachting van het hof. Het rechtscollege oordeelde vorige maand dat Sharif, als Pakistaans burger, „het onvervreemdbare” recht heeft naar Pakistan terug te keren en dat de autoriteiten hem daarbij geen strobreed in de weg mogen leggen.

„De regering heeft moedwillig de uitspraak van het hooggerechtshof geschonden”, zei Ali Ahmed Kurd van de Pakistaanse Orde van Advocaten. „Wij moeten de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht verdedigen.” Hij zei dat advocaten in het hele land processen zullen boycotten.

Onderminister van Informatie Tariq Azim beweerde maandag dat de regering zich aan de uitspraak van het hof had gehouden door Sharif te laten terugkeren, maar dat Sharif zelf had verkozen in ballingschap te gaan toen hij hoorde dat hij terecht zou moeten staan voor corruptie. „Hij kreeg de keus in hechtenis te worden genomen en terecht te staan of te vertrekken en de periode van tien jaar ballingschap vol te maken die hij met de Saudische regering overeen is gekomen”, zei Azim.

Sadiq ul-Farooq van Sharifs partij, de Moslimliga-N, noemde de bewering van de minister een „ongegrond verzinsel.” Toen Sharif op de luchthaven van Islamabad een arrestatiebevel kreeg overhandigd, stelde hij zich ter beschikking van de politie, zei ul-Farooq. „Hij bood hun zijn polsen aan.”

Sharifs neef Hamza Sharif kondigde op de trappen van het gebouw van het hooggerechtshof aan dat de strijd tegen de uitzetting voor de rechter wordt voortgezet. Hij zei er het volste vertrouwen in te hebben dat Sharif uiteindelijk in het gelijk wordt gesteld.

Een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, Javed Iqbal Cheema, zei dat de regering op de klacht zal reageren zodra die door het hof ontvankelijk wordt verklaard.

In twee steden in Oost-Pakistan gingen verscheidene honderden mensen de straat op om tegen de uitzetting te protesteren. In Lahore blokkeerden ongeveer tweehonderd leden van Sharifs Moslimliga-N het verkeer en scandeerden leuzen zoals ”Amerika heeft een hond in uniform”, een verwijzing naar Musharraf. De krant Nawa-I-Waqt schreef in een commentaar dat het huidige politieke systeem gebaseerd is op „de krukken van een president in uniform” en dat het ineen zal storten „zodra die krukken worden verwijderd.”

Ul-Farooq, van Sharifs Moslimliga-N, schatte dat de afgelopen dagen ongeveer 5000 partijactivisten en -leiders zijn opgepakt, onder wie de partijvoorzitter en de voormalige Pakistaanse president, Rafiq Tarar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken hield het op ongeveer duizend.

Advocaten in Karachi protesteerden tegen de gewelddadige dood van de vicevoorzitter van de balie van Karachi, Raja Riaz. De advocaat was een van de leiders van de campagne tegen Musharraf. Hij werd maandagavond doodgeschoten toen hij in een taxi zat. De politie zei dat het te vroeg was om verdachten aan te wijzen en dat de zaak wordt onderzocht. In mei kwamen in Karachi meer dan veertig mensen om het leven bij botsingen tussen aanhangers van de regering en de oppositie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer