Kerk & religie

„Nooit politiek geweld in naam van God”

DEN HAAG - God en politiek is een gevaarlijke combinatie, maar geen onmogelijke, vindt ds. C. van Atten. „Laat politiek geweld nooit plaatsvinden in de naam van God.”

Van een medewerker
12 September 2007 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 05:05
DEN HAAG – In de Bethlehemkerk in Den Haag had dinsdag de Kroonbede plaats, de landelijke gebedsdienst voor overheid en politiek. De bijeenkomst werd bezocht door diverse politici uit christelijke kring. - Foto Dirk Hol
DEN HAAG – In de Bethlehemkerk in Den Haag had dinsdag de Kroonbede plaats, de landelijke gebedsdienst voor overheid en politiek. De bijeenkomst werd bezocht door diverse politici uit christelijke kring. - Foto Dirk Hol

Ds. Van Atten, christelijk gereformeerd predikant te ’s-Gravenhage-Rijswijk, sprak gisteren tijdens de achtste Kroonbede. Elk jaar voorafgaand aan Prinsjesdag vindt in Den Haag een landelijke gebedsdienst plaats die als doel heeft om te bidden voor de overheid. De samenkomst wordt georganiseerd door het Comité Kroonbede met vertegenwoordigers van de Stichting Residentie Pauzediensten, de Evangelische Alliantie en Zendtijd voor Kerken.Ds. Van Atten hield een overdenking over het thema van de Kroonbede: ”God en politiek: een gevaarlijke combinatie?”. „Ja,” zei de predikant. Hij haalde een in augustus uitgezonden documentaire met als titel ”Gods warriors” aan. Hierin kwamen nietsontziende vormen van geweld, begaan door respectievelijk jodendom, islam en christendom, aan de orde. Ze werden gepleegd in de naam van Adonai, Allah of God.

Godsdienstoorlog
Volgens ds. Van Atten zit er vaak politiek achter. „Wie kijkt naar de diepere lagen, ziet heel vaak de laag van de politiek, de invloed daarop en de macht daarin. Veel zogenaamde godsdienstoorlogen zijn politieke oorlogen verbonden met godsdienst.”

Vanuit de gelijkenis van de kandelaar met olie uit Zacharia 4 stelde hij dat dingen niet moeten gebeuren door kracht, noch door geweld, maar door de Geest van de Heere. In het Oude Testament gaat het weliswaar „in de richting van God en een politiek vol geweld, maar hoe verder we komen in de Schriften, des te meer afstand komt er tussen God en mensen die in Zijn Naam geweld uitoefenen. In het Nieuwe Testament worden mensen nergens opgeroepen om in de Naam van God geweld te gebruiken om Gods Koninkrijk uit te breiden. Christus’ Koninkrijk is niet van deze wereld.”

Christelijk geloof dat naar de wapenen grijpt om Christus als Koning te laten heersen gaat, aldus ds. Van Atten, tegen zichzelf, tegen Christus en tegen God in. Hij erkent dat geweld soms nodig is om erger geweld in te dammen. Dat mag echter nooit in de naam van God gebeuren. Absolute waarheden over geweld, zoals „God wil het”, moeten gerelativeerd worden. „Laat als er echt geweld nodig is, dat gebeuren in de naam van het Koninkrijk der Nederlanden of de Europese Unie of iets dergelijks, maar nooit in de naam van God.”

Ds. Van Atten vindt uiteindelijk christelijke politiek niet onmogelijk. „De Heilige Geest wil zeker werken in politici, waar gezocht wordt naar waarheid, rechtvaardigheid, vrede, bescherming, respect en dergelijke. Daarvoor wil en kan de Geest van God inspireren. Het kan daar waar politiek plaatsvindt in de geest van die Geest.”

De predikant wees erop dat in hetzelfde hoofdstuk van Zacharia staat: „Veracht de dag der kleine dingen niet.” Ds. Van Atten: „De Geest maakt vaak gebruik van het kleine en het gewone. Kleine stappen kunnen veel betekenis hebben.”

Politici
Tijdens de dienst in de Bethlehemkerk gaf een behoorlijk aantal landelijke politici acte de présence. Minister Rouvoet en staatssecretaris Huizinga waren aanwezig. De Eerste Kamerleden Goyert, Holdijk, Lagerwerf-Vergunst, Schuurman en Vedder-Wubben waren er eveneens. Ook de Tweede Kamerleden Anker, Bilder, Ferrier, Koppejan, De Rouwe, Schinkelshoek, Slob, Van der Staaij, Vietsch, Van der Vlies, Voordewind, De Vries en Wiegman-van Meppelen Scheppink zaten op de voorste banken.

De hervormde emeritus predikant ds. C. Blenk sprak een gebed uit voor de koningin en het Koninklijk Huis. Setkin Sies, jongerenwerker bij Youth for Christ in Rotterdam, bad voor kabinet en volksvertegenwoordigers. M. Pijnacker Hordijk, coördinator bedrijfsgebed en contactpersoon voor het netwerk van christenen in de spoorwegbranche, deed voorbede voor de samenleving. Zanger Kees Kraayenoord zong verschillende Engelstalige liederen, onder andere het tijdens het Flevo Festival gepresenteerde ”Help me Lord to see what You have in store for me”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer