„Een heilige kunst om af te zien van omstandigheden”
EDE - „Elia zag in de woestijn meer op de omstandigheden dan op God. Het is een heilige kunst om God tegenover alle zorgen en moeite te stellen.”
Dat zei ds. C. L. Onderdelinden, predikant van de vrije oud gereformeerde gemeente te Oldebroek, gisteren in Ede. Hij sprak in de Open Hof tijdens de jaarlijkse ontmoetingsdag (gezelschapsdag). Het afnemend aantal bezoekers deed de vraag rijzen of de gezelschapsdagen hier in de komende jaren nog wel gehouden zullen worden.Ds. Onderdelinden sprak naar aanleiding van 1 Koningen 19:4 over Elia in de woestijn. Hij zei dat het moeilijk te geloven is dat iemand, die zo kort tevoren op de toppen van het geloof stond, in zo’n crisis terechtkomt. „De Krith lijkt zo ver weg. Het is zo lang geleden dat het leven terugkwam bij de zoon van de weduwe en het lijkt zo lang geleden dat het volk juichte op de Karmel: „De Heere is God.””
De predikant zei dat deze stand van het genadeleven bij Gods kinderen voorkomt omdat ze niet altijd op dezelfde hoogte staan. Heeft God hiermee een doel? Ds. Onderdelinden: „God ontledigt hem om hem daarna te vervullen.”
Uiteindelijk kwam God tot Elia zonder dat de profeet er iets aan deed. „God komt als Elia er buiten is gezet en uitgewerkt is. God heeft niets van ons nodig. Hier is de soevereiniteit van Gods welbehagen te zien.”
Ds. H. Zweistra, hersteld hervormd predikant te Elspeet, sprak over Psalm 32:5. Hij verhaalde hoe hij de voorgaande zondag zo’n gemeenschap met God gehad had, dat hij verlangde om bij God te mogen zijn. „Het is een wonder. Hier wordt de voorsmaak van het eeuwige leven ontvangen. Hij noemt mij Zijn liefste, Zijn duive. Het zoete, tere, afhankelijke leven is iets heel anders dan beschouwing. Er is een oceaan van ontferming. Jezus Christus is ook voor mij gekomen.”
Hij zei dat hij vroeger ook had meegedaan aan redeneren over rechtvaardigmaking en heiligmaking, zonder dat hij die kende. „Het was om zand in de oren van de ander te strooien.”
Over de zonde zei de predikant dat die het beste wordt gezien als men dicht bij de Heere leeft. Hij waarschuwde dat mensen misschien hun eigen zonden niet zien omdat ze die als een zoete bete onder hun tong wilden houden. Hij drong aan op schuldbelijdenis tegenover God. „Daar hoeven geen anderen bij te zijn, de vrucht ervan wordt gezien.”
Hij raadde aan om dicht bij de Heere te blijven. „Als men het stelt zonder de Heere, kan de zonde zich zomaar nestelen.”
Ook adviseerde hij om niet te praten over zonden van anderen. „Waarom gaat het mis met de huwelijken? Omdat men druk is met een ander. Waarom gaat het mis met de kinderen? Omdat men druk is met het wijzen op anderen. Waarom gaat het mis in de gemeente?”
’s Middags spraken ds. K. Veldman, hersteld hervormd predikant te Vriezenveen, en ds. J. Goudriaan, oud gereformeerd predikant te Ede.