Krachten gebundeld tegen misdaad
GRATHEM (ANP) - Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft dinsdag in het Limburgse Grathem het eerste expertise- en informatiecentrum geopend om gemeenten en opsporingsdiensten te ondersteunen in hun aanpak van de georganiseerde criminaliteit.
In het centrum werken de gemeenten in de regio samen met openbaar ministerie, politie, Belastingdienst, FIOD-ECD en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst.De samenwerking maakt het mogelijk de georganiseerde criminaliteit niet alleen strafrechtelijk te bestrijden, maar ook met fiscale en bestuurlijke instrumenten. Er komen in Nederland zes van dergelijke regionale centra, waarvoor het kabinet de komende jaren 4,5 miljoen euro beschikbaar stelt. De zes vormen een landelijk netwerk om informatie over de georganiseerde criminaliteit te verzamelen en uit te wisselen.
Volgens Ter Horst wordt veel crimineel vermogen, naar schatting bijna 20 miljard euro per jaar, witgewassen via vastgoed en het verkrijgen van belangen in grote ondernemingen. De nieuwe centra moeten juist dat soort criminaliteit gaan aanpakken. Ze moeten voorkomen dat de overheid ongewild criminelen van dienst is door opdrachten te gunnen of subsidies te verlenen. „Kortom, slecht nieuws voor de onderwereld”, concludeerde Ter Horst dinsdag.
Er bestaat al een wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), waarmee gemeenten bijvoorbeeld vergunningen weigeren aan horecabedrijven wanneer die met crimineel geld zijn opgezet. Bibob is slechts van toepassing op 20 procent van de branches. De centra gaan ook andere branches op een vergelijkbare manier aanpakken.
Het netwerk wordt landelijk dekkend om een „waterbedeffect” te voorkomen, zei Ter Horst. Daarbij verlaten criminelen gebieden waar streng wordt gecontroleerd om in minder beveiligde regio’s hun slag te slaan.
Het Limburgse centrum gaat de georganiseerde criminaliteit ook internationaal bestrijden, onder meer rond internationale aanbestedingen, zei Ter Horst.