Donner en PvdA op ramkoers
Minister Donner van Sociale Zaken (CDA) lijkt af te stevenen op een stevig conflict met coalitiegenoot PvdA over versoepeling van het ontslagrecht.
De PvdA-fractie heeft „grote problemen met de kern” van het plan van Donner om het ontslagrecht aan te passen. Vicefractievoorzitter Hamer zei dat dinsdagavond in de Kamer tijdens een overleg met de bewindsman over het arbeidsmarktbeleid.De PvdA zou willen dat Donner het kabinetsvoorstel om het ontslagrecht te versoepelen helemaal van tafel haalt omdat de plannen niet met een paar aanpassingen acceptabel te maken zouden zijn. Ook coalitiegenoot ChristenUnie is kritisch over de kabinetsvoorstellen.
Donner onderstreepte dinsdag nog eens dat een versoepeling van het ontslagrecht noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat meer mensen aan de slag komen, een belangrijke doelstelling uit het regeerakkoord.
Volgens hem kan een soepeler ontslagrecht ervoor zorgen dat werkgevers sneller mensen met een kwetsbare positie, zoals ouderen, laagopgeleiden en langdurig werklozen, in dienst nemen. Anders worden steeds meer mensen afhankelijk van tijdelijke baantjes en flexcontracten.
Dat de sociale partners sterk verdeeld zijn over het voorstel, is voor het kabinet geen reden „er dan maar mee op te houden.” De bewindsman wil het wetsvoorstel over een wijziging van het ontslagstelsel daarom spoedig naar de Kamer sturen. Om zo veel mogelijk te profiteren van de aantrekkende economie is een versoepeling van de arbeidsmarkt juist nu nodig, aldus Donner.
In zijn voorstel hoeven werkgevers straks niet meer naar de kantonrechter om een werknemer te ontslaan, op voorwaarde dat ze een ontslagvergoeding betalen. Die vergoeding wordt in de wet vastgelegd en bedraagt maximaal één jaarsalaris. Lagere inkomens kunnen meer krijgen. Voor werknemers onder de 40 jaar geldt een plafond van 75.000 euro; voor ouderen is dat 100.000 euro.
In een rapport van de Stichting van de Arbeid (STAR) noemden de vakcentrales FNV, CNV en MHP het kabinetsplan vorige maand „een vergaande en het rechtsgevoel tartende vergroving ten nadele van de werknemer.”
Ook de PvdA is bang dat het voorstel van Donner de rechtsbescherming van werknemers te veel aantast, aldus Hamer. Bovendien denkt ze dat een wijziging van het ontslagrecht zoals de bewindsman wil, alleen mogelijk is met steun van de sociale partners.
Donner moet volgens Hamer eerst terug naar het kabinet om zich te beraden over de plannen, voordat hij met een wetsvoorstel komt. „Het is ondenkbaar dat het voorstel linea recta terugkomt zoals het naar sociale partners is gegaan.”