Economie

MKB ontevreden over arbeidsbemiddeling

DELFT (ANP) - Nederland telt 150.000 werklozen die tussen twee banen in zitten en goede kansen hebben op de arbeidsmarkt. Toch zijn zij drie tot twaalf maanden bezig een baan te vinden.

12 September 2007 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 05:05

Dat is veel te lang en kost 4 miljard euro per jaar. Met een betere arbeidsbemiddeling kunnen die tijd en de kosten met de helft worden teruggebracht, aldus voorzitter Loek Hermans van werkgeversorganisatie MKB-Nederland dinsdag bij de presentatie van een onderzoek naar de economische positie van het midden- en kleinbedrijf. Gemeenten, uitzendbureaus en het Centrum voor Werk en Inkomen moeten beter samenwerken zodat werkgevers bij één loket inzicht krijgen in het aanbod aan personeel, aldus Hermans. Werkzoekenden moeten gerichte scholing krijgen, waarbij de vraag naar personeel leidraad is.Het midden- en kleinbedrijf doet het goed en groeit volgend jaar naar verwachting met 3,25 procent. Dat is meer dan de gemiddelde groei van 2,75 procent. „Maar wij houden ons hart een beetje vast voor de begroting op Prinsjesdag”, aldus Hermans. De arbeidskosten gaan flink omhoog, zo maakt hij op uit uitgelekte kabinetsplannen.

„Diesel wordt duurder, de btw gaat omhoog, de bijtelling voor de leaseauto ook.” Dit komt volgens Hermans ook voor rekening van de werkgever. Bovendien stijgen de zorgkosten voor de werkgever met 1,5 miljard. Dat kost volgens MKB 10.000 banen. Bovendien remt lastenverzwaring de groei.

Dit jaar neemt het aantal banen in het midden- en kleinbedrijf met 92.000 toe. Volgend jaar met 80.000. Het aantal vacatures stijgt van 110.000 dit jaar naar 130.000 in 2008, aldus de cijfers van onderzoeksbureau EIM. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures is tussen 2004 en 2006 opgelopen van 20.000 naar 60.000.

De spanning op de arbeidsmarkt is inmiddels hoog opgelopen, stelde Peter van Hoesel van EIM. Daardoor stijgen de loonkosten en zijn er bedrijven die niet meer kunnen groeien door personeelstekort. „Naast de 130.000 formele vacatures zijn er nog eens zo veel informele”, aldus Van Hoesel. Hij pleit ervoor werk te maken van de „stille arbeidsreserve.” Dat zijn minstens 1 miljoen mensen, vaak vrouwen of mannen die het moment van herintreden voor zich uitschuiven. „Zoek hen op om hen te motiveren. Daar is geld genoeg voor.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer