Kerken Nigeria maken trieste balans op
Het officiële aantal doden als gevolg van het religieuze conflict in de Nigeriaanse stad Jos is 500, maar er wordt gevreesd dat het aantal veel hoger ligt. Dat is de balans na ruim een maand conflicten tussen christenen en moslims in deze stad. Scott Ennis, zendeling voor de Assemblies of God, ziet het gebeuren vooral als een geestelijke strijd.
Jos staat bekend als een „stad van vrede en toerisme.” De vrede werd echter wreed verstoord toen op 7 september gevechten losbarstten tussen christenen en moslims. De oorzaak was dat enkele inwoners van de christelijke wijk Narayi moslims verantwoordelijk hadden gesteld voor een eerder gepleegde moord. Ook de aanslagen in de Verenigde Staten en de daarop volgende actie van de VS in Afghanistan leidden tot opleving van geweld en protesten van radicale moslims.
Toch heeft zendeling Ennis hoop dat de vrede weer hersteld zal worden en dat de aanhangers van de verschillende godsdiensten weer in vrede met elkaar kunnen leven. Ondertussen is hij nu in staat de trieste balans op te maken van het geweld. In Jos wonen 30.000 leden van de pinksterkerken Assemblies of God, die in totaal 100 kerken hebben. De aanvallen hebben geleid tot verwoesting van twee kerken en pastorieën, de inventaris van een boekwinkel, en huizen en bedrijfjes van negen christelijke gezinnen. Een kerk in de binnenstad, die onderdak aan 2000 kerkgangers biedt, werd gemakkelijk het doelwit. Drie predikanten hebben het leven gelaten.
Tanende macht
De strijd in Jos was een hervatting van de ongeregeldheden die in februari in Kaduna plaatsvonden, waarbij ongeveer 2000 mensen omkwamen. De rellen braken destijds uit vanwege regeringsplannen om de islamitische wet in te voeren in enkele noordelijke deelstaten. Ook andere factoren spelen een rol, zoals etnische spanningen en de tanende macht van het noorden als gevolg van de democratisering.
Het zuiden van Nigeria, waar onder meer de Zending van de Gereformeerde Gemeenten (ZGG) werkzaam is, is overwegend christelijk, terwijl het noorden grotendeels islamitisch is. President Olusegun Obasanjo heeft deze maand de instelling van een commissie aangekondigd die met voorstellen moet komen om een einde te maken aan tientallen jaren van religieus en etnisch geweld in Nigeria.