Kerk & religie

GRONDVLAK

De christelijke gereformeerde kerk in De Krim, bij Hardenberg, is opgeheven. De gemeente heeft 111 jaar bestaan. Dat meldt het Kerkblad voor het Noorden. Op zondag 26 augustus werd de laatste kerkdienst gehouden. Daarna droeg een ouderling de gesloten kanselbijbel het kerkgebouw uit.

Kerkredactie
11 September 2007 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 05:05
BOVEN HARDINXVELD – Het nieuwe kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente in Boven Hardinxveld. Foto hhg Boven Hardinxveld
BOVEN HARDINXVELD – Het nieuwe kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente in Boven Hardinxveld. Foto hhg Boven Hardinxveld

De kerkenraad van de gemeente die nog maar 35 leden telt, zag geen andere oplossing dan de gemeente op te heffen. De laatste 20 jaar zijn er geen nieuwe ambtsdragers meer bevestigd. Veel jongeren trekken weg, waardoor het steeds moeilijker werd om vacatures in de kerkenraad op te vullen. „Hoeveel moeite het ook heeft gekost, het besluit tot opheffing werd door de gehele gemeente gedragen, in de wetenschap dat Gods Woord niet aan tijd of plaats gebonden is.”De meeste leden gaan over naar kerken in de omgeving. Degenen die nog geen beslissing hebben genomen, worden overgeschreven naar de cgk van Dedemsvaart. Volgend jaar hoopt de kerkenraad een goede bestemming te vinden voor het gebouw. Als dat niet lukt, wordt het na een jaar in de vrije verkoop gedaan.

Nieuwe kerk Boven-Hardinxveld
De hersteld hervormde gemeente van Boven-Hardinxveld heeft zaterdag haar nieuwe kerkgebouw officieel in gebruik genomen. Ter gelegenheid van de opening van het gebouw werd een kerkdienst belegd waarin de predikant van de gemeente, ds. C. M. Visser, voorging.

De nieuwe kerk is een ontwerp van architectenbureau B. Bikker uit Groot-Ammers. Het gebouw telt 420 zitplaatsen, waarbij nog een mogelijkheid is tot uitbreiding op de orgelgalerij. Naast een consistorie beschikt de kerk verder over de nodige zaalruimte. Bij de kerk ligt een ruim parkeerterrein.

De hersteld hervormde gemeente heeft drie jaar gekerkt in een timmerloods aan de Rivierdijk in Boven-Hardinxveld. Nadat er grond beschikbaar kwam aan de Nassaustraat, is vorig jaar augustus begonnen met de bouw van een nieuwe kerk. Door verschillende bezwaren van omwonenden heeft de bouw lang op zich laten wachten.

De nieuwe kerk heeft ongeveer 1,3 miljoen euro gekost. Door de inzet van gemeenteleden is 80.000 euro bespaard op de totale bouwkosten. De gemeente telt ongeveer 400 leden.

Uitbreiding hervormd Veenendaal
De hervormde gemeente te Veenendaal heeft besloten een nieuwe wijkgemeente te institueren in de Veenendaalse nieuwbouwwijk Dragonder-Oost/Veenendaal-Oost. Dat bevestigde scriba A. Guijt van de algemene kerkenraad desgevraagd. De nieuwe hervormde wijkgemeente, met een Gereformeerde Bondssignatuur, is de negende in Veenendaal.

Al enkele jaren komt een groeiend aantal hervormde bewoners van de nieuwbouwwijk Dragonder-Oost/Veenendaal-Oost bijeen in het gebouw van de Brede Wijkvoorziening aan de Ruiterijweg. Sinds Pasen worden er twee diensten per zondag belegd. Deze diensten worden door ongeveer honderd mensen bezocht.

Bij de burgerlijke gemeente van Veenendaal loopt inmiddels een aanvraag voor de bouw van een nieuw kerkgebouw Verder heeft de kerkelijke gemeente een beroep uitgebracht op kandidaat J. K. M. Gerling uit Putten. Het gaat vooralsnog om een deeltijdfunctie (66 procent). Gerling is op dit moment als opbouwwerker verbonden aan de hervormde gemeente van Veenendaal.

De Veenendaalse algemene kerkenraad hoopt dat de gemeente in de nieuwbouwwijk langzaam zal groeien. „De hervormde gemeente van Veenendaal wil graag daar zijn waar mensen zijn”, zegt scriba Guijt. „Op dit moment is ongeveer 20 procent van alle inwoners van Veenendaal hervormd. Als dat straks ook geldt voor de nieuwe woonwijk, krijgen we ook daar een volwaardige gemeente.” In de wijk Dragonder-Oost/Veenendaal-Oost komen in totaal ongeveer 3500 nieuwe woningen.

Nieuw gebouw cgk Leiden
De christelijke gereformeerde kerk van Leiden heeft een ander kerkgebouw. Zaterdag zal de Opstandingskerk aan de Aerent Bruunstraat officieel worden geopend. Om 11.00 uur zal er een feestelijke samenkomst zijn, die wordt geleid door de voormalige predikant van de gemeente, ds. J. G. Schenau. Aansluitend wordt het kerkgebouw officieel geopend en zal er een lunch worden aangeboden. Tussen 14.00 uur en 16.00 uur is het voor belangstellenden mogelijk een kijkje te nemen in het nieuwe kerkgebouw.

De christelijke gereformeerde kerk te Leiden houdt al vanaf 1 april diensten in de nieuwe kerk, die sinds april de naam Opstandingskerk draagt. Eerder kerkte de gemeente ruim honderd jaar in de Opstandingskerk aan de Steenschuur in Leiden. Vanwege hoge onderhoudskosten en toenemende parkeerproblemen heeft de gemeente besloten te verhuizen naar een ander kerkgebouw.

De nieuwe Opstandingskerk is in 1961 gebouwd. Deze voormalige Bevrijdingskerk is afgestoten door de protestantse gemeente in Leiden. Voordat de christelijke gereformeerde kerk haar intrek nam, is het kerkgebouw van binnen en van buiten grondig gerenoveerd. De christelijke gereformeerde kerk in Leiden telt ruim 400 leden.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer