Embargo geschonden op stukken Prinsjesdag
Een onbekende heeft zondag de ANP-berichtgeving over de begroting van het kabinet-Balkenende voortijdig op internet gezet. Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) spreekt van diefstal en zoekt de zaak uit.
Het persbureau leverde zaterdag een aantal berichten aan dagbladen en omroepen opdat zij hun berichtgeving over Prinsjesdag kunnen voorbereiden onder de voorwaarde dat deze pas morgenmiddag -na het uitspreken van de Troonrede door de Koningin- openbaar wordt gemaakt. Een persoon die zich NH2BA noemt en blijkbaar toegang had tot deze kopij heeft de berichten echter in een nieuwsgroep op internet geplaatst.
„Wij hebben de indruk dat iemand bij onze afnemers de zaak op internet heeft gezet, maar we weten nog niet wie. De stukken over Prinsjesdag gaan naar een groot aantal afnemers, dat zijn bij elkaar vele honderden journalisten. We hebben de plicht om uit te zoeken wie het embargo om zeep heeft geholpen”, aldus adjunct-hoofdredacteur W. ten Brink van het ANP in een reactie.
Het Genootschap van Hoofdredacteuren maakte zondag gelijk bekend het embargo op de Prinsjedagberichten van het ANP te zullen handhaven. „Ik roep alle leden van het genootschap op om het embargo te handhaven”, zei voorzitter P. Broertjes.
„Media die voor de embargoregeling hebben getekend hebben zich ook akkoord verklaard met de afspraak dat er geen vrije nieuwsgaring mogelijk is in de periode tussen het uitreiken van de Miljoenennota-stukken en het aflopen van het embargo, dinsdag kwart over drie”, aldus Broertjes.
„Het embargo zit er ook niet voor niets op. Het stelt de media in staat om goed en serieus te berichten. Dat komt nu in gevaar”, zegt de voorzitter van het genootschap.
Broertjes wijst erop dat het schenden van het embargo tot consequentie kan hebben dat de Rijksvoorlichtingsdienst de Prinsjesdaginformatie vanaf volgend jaar niet meer voortijdig aan de media beschikbaar stelt, waardoor dan geen tijdige, zorgvuldige berichtgeving meer mogelijk is.
Alle grote ochtendbladen bleken vanmorgen gevolg te hebben gegeven aan de oproep van Broertjes. Zij gaven geen informatie prijs die onder het embargo valt, alhoewel sommigen in het algemeen vinden dat de schending van een embargo de opheffing ervan betekent.