Buitenland

Regering Irak heeft langer hulp VS nodig

BAGDAD (AP) - De Iraakse regering heeft zondag, aan de vooravond van hoorzittingen in het Amerikaanse Congres over de oorlog in Irak, op een conferentie in Bagdad benadrukt dat zij meer hulp nodig heeft voor de stabilisering van het land en dat geen tijdschema kan worden vastgesteld voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen.

10 September 2007 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 05:05

Amerikaanse Democratische politici zeiden daarentegen vast te houden aan hun eis voor een tijdschema. Regeringswoordvoerder Ali al-Dabbagh zei dat de Iraakse veiligheidstroepen een heel eind zijn gekomen, maar meer tijd nodig hebben om de verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie in het land op zich te nemen. Hij sprak van een afname van het aantal ontvoeringen en ander sektarisch geweld, maar verstrekte geen cijfers.Irak deed ook een oproep op de buurlanden om hun steun te vergroten. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, zei dat de buurlanden traag zijn in het nakomen van hun toezeggingen de stroom van strijders en wapens naar Irak te stoppen. „Er is beweging, maar die heeft niet het niveau bereikt waarop wij hoopten”, aldus Zebari op een bijeenkomst van vertegenwoordigers van landen in het Midden-Oosten, de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de G-8.

Premier Nuri al-Maliki zei in zijn openingswoord dat zijn regering grote vooruitgang had geboekt sinds zij in mei 2006 aantrad. Hij legde de nadruk op de economische resultaten en wees op de wanhopige economische situatie die de nalatenschap was van de vorige regering.

De bijeenkomst vond plaats in een streng beveiligd congresgebouw van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken in het centrum van Bagdad. De veiligheidsmaatregelen waren zo strikt dat de parlementszitting van zondag niet kon doorgaan, doordat veel leden niet naar het parlementsgebouw konden komen en het vereiste quorum niet aanwezig was.

In de VS zei de Democratische voorzitter van de senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, Joseph Biden, dat de hoogste Amerikaanse commandant in Irak, generaal David Petraeus, het „totaal bij het verkeerde eind heeft” als hij tegen beleidsveranderingen adviseert.

Biden gaf te kennen dat hij en andere Democraten vasthouden aan hun voornemen een tijdschema vast te stellen. Biden erkende dat er weliswaar enige lichte vooruitgang op het gebied van de veiligheid is, maar beklemtoonde dat de situatie in wezen even onveilig is als voorheen en dat er geen oplossing voorhanden lijkt voor het probleem van het sektarische geweld.

Het Amerikaanse leger meldde dat zondag ten minste 35 Irakezen waren gedood of dood waren aangetroffen. Twaalf met kogels doorzeefde lichamen waren geboeid en geblinddoekt en droegen tekenen van marteling. Een aanval op een politiebureau in het overwegend soennitische plaatsje Hajaj, 250 kilometer ten noorden van Bagdad, eiste ten minste negen levens. Onder de doden zijn vijf politiemannen en vier burgers. In West-Bagdad sneuvelde zondag een Amerikaanse militair. Er zijn momenteel bijna 170.000 man Amerikaanse troepen in Irak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer