Buitenland

Tanja Nijmeijer vraagt om vergeving

BOGOTA - Op de Colombiaanse televisie zijn vrijdagavond video-opnamen uitgezonden waarin de Nederlandse Tanja Nijmeijer haar familie vraagt het haar te vergeven dat ze zich heeft aangesloten bij de linkse rebellenbeweging FARC. Het is niet bekend wanneer de opnamen zijn gemaakt.

Buitenlandredactie
10 September 2007 10:08Gewijzigd op 14 November 2020 05:05
BOGOTA – Fragment uit de uitzending van vrijdagavond op de Colombiaanse televisie, waarin de Nederlandse Tanja Nijmeijer te zien was, die voor de rebellenbeweging FARC actief is. Foto EPA
BOGOTA – Fragment uit de uitzending van vrijdagavond op de Colombiaanse televisie, waarin de Nederlandse Tanja Nijmeijer te zien was, die voor de rebellenbeweging FARC actief is. Foto EPA

„Mama zal uitleggen waarom ik niet met jullie allemaal contact heb kunnen opnemen, dat zijn allemaal omstandigheden geweest waardoor het mis is gegaan, maar ik weet wel dat het een hele moeilijke periode is geweest voor papa en mama”, zegt de 29-jarige Nijmeijer, die bij de rebellen door het leven gaat als Eillen, onder andere.Dat de Nederlandse bij de rebellen bivakkeert, werd afgelopen week bekend doordat de krant El Tiempo fragmenten uit haar dagboek publiceerde. Het dagboek werd gevonden in een onlangs door het leger veroverd kamp van de rebellen. Tanja Nijmeijer sloot zich in 2002 na in Groningen haar studie Spaans te hebben afgerond bij de FARC aan.

Haar ouders zijn nooit in de publiciteit getreden, omdat ze hun dochter daarmee in gevaar zouden kunnen brengen. Nadat het dagboek in de openbaarheid was gekomen gaven ze eenmalig een verklaring uit waarin ze zeggen dat hun dochter door zich bij de FARC aan te sluiten extreem ver is gegaan in haar idealisme. „We hebben sterk de indruk dat ze zeer is beïnvloed door sommige contacten. Door haar idealisme was ze natuurlijk ook erg bevattelijk voor invloeden van buitenaf”, schrijven ze.

In 2005 bezocht Nijmeijers moeder het FARC-kamp waar haar dochter verbleef en probeerde ze tevergeefs haar mee naar huis te krijgen. De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Fernando Araujo, die in december zes jaar na door de FARC te zijn ontvoerd ontsnapte, zei vrijdag dat de Nederlandse mogelijk gevaar loopt, omdat ze in haar dagboek kritiek uit op de FARC. Hij zei ook dat ze in aanmerking komt voor amnestie, mocht ze weten te ontsnappen. Ze zou dan wel afstand moeten nemen van de rebellen. Een vrijwillig vertrek is bij de FARC ondenkbaar.

De door de Colombiaanse tv uitgezonden opnamen stonden op de ook in het veroverde FARC-kamp gevonden laptop van een commandant van de rebellen. De video is inmiddels te zien op de videowebsite YouTube. De FARC wordt door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische organisatie beschouwd.

Het lijkt erop dat Tanja Nijmeijer de enige Nederlandse guerrillera in haar eenheid van de FARC, de grootste linkse guerrillabeweging van Colombia, is. Met Karel, Jansie en Karen is het anders dan werd verondersteld, blijkt uit het dagboek.

Karel is de naam die Tanja geeft aan de belangrijkste commandant van haar eenheid. Jans, Jansie of Janneke lijkt een vriendin in Nederland te zijn en Karen bestaat niet.

De Colombiaanse autoriteiten zijn uiterst terughoudend met het vrijgeven van het materiaal van en over Tanja. Er bestaan twee video’s, waarvan er één is getoond in de media. De tweede wil de overheid niet vrijgeven. De autoriteiten willen geen materiaal in de openbaarheid brengen dat Tanja nog meer schade toebrengt dan haar door de publicatie van de dagboekfragmenten al is toegebracht, aldus een militaire bron die anoniem wil blijven.

Tanja spreekt in november 2006 over Karel, die met haar een cursus voor een stadsmissie gaat doen. ”Karen” kan in de Spaanse vertaling waar El Tiempo zich op heeft gebaseerd, verward zijn met Karel.

Het lijkt alsof Karel op hetzelfde niveau als Tanja verkeert, bij het voetvolk. Maar een halfjaar eerder stelt ze deze Karel (niet zijn echte schuilnaam) voor als de belangrijkste commandant van haar eenheid. „Hij is een aardige man, ontwikkeld, en hij heeft gevoel voor humor.” Ze kan met hem praten en hij is daarom haar enige echte vriend. Maar als hij zich inlaat met een meisje van zestien is Tanja zwaar teleurgesteld: „Ik verstoot hem uit mijn vriendenkring, die overigens alleen uit hem bestond.” De meeste andere mensen in haar kamp vindt Tanja simpel en dom.

El Tiempo schreef dat Jansie op een paar dagen lopen van Tanja’s kamp in een ander kamp bivakkeerde. Maar daar is nergens sprake van. Integendeel, Tanja nodigt haar uit om naar Colombia te komen. Dan kan ze haar wereld zien en leren over oorlogsverpleging. Tanja noemt Jansie de vriendin „waar ik het meest van houd op de hele wereld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer