Compromis in APEC rond klimaatbeleid
SYDNEY (AP) - De landen van de APEC (Asia-Pacific Economic Coöperation) zijn het vrijdag eens geworden over een ontwerpverklaring over klimaatsverandering. Deze zal vandaag worden voorgelegd aan de leiders van de 21 lidstaten die zaterdag en zondag in de Australische stad Sydney hun jaarlijkse topontmoeting houden.
In een wijde cirkel rond het befaamde operagebouw waar de leiders bijeenkomen is een veiligheidskordon aangelegd. Desondanks hebben actiegroepen opgeroepen tot een demonstratieve mars tegen de Amerikaanse president George Bush, tegen de oorlog in Irak en tegen de macht van het internationale bedrijfsleven. Er worden zo’n 20.000 deelnemers verwacht. Vrijdag vonden schermutselingen plaats tussen de politie en ongeveer duizend demonstranten die zich hadden verzameld bij een hotel waar deelnemers aan de top logeren.Als de verklaring door Bush, de Chinese president Hu Jintao en de negentien andere APEC-leiders wordt overgenomen, betekent dat in zekere zin een overwinning voor de VS en gastland Australië. Zij hebben steeds gezegd dat klimaateisen ook moeten gelden voor China en andere landen die in een tussenfase van ontwikkeling verkeren. Maar kennelijk bevat de verklaring voldoende concessies om haar ook voor China aanvaardbaar te maken.
De onderhandelaars hebben er vier dagen over gedaan om een compromis te bereiken tussen de belangen van de VS, de grootste producent van schadelijke broeikasgassen, en die van China, dat tot nu toe van het nemen van maatregelen was vrijgesteld.
Ten behoeve van landen als China, die de reductie ook zouden moeten doorvoeren, is in de verklaring opgenomen dat landen „gemeenschappelijke, maar gedifferentieerde” verantwoordelijkheden dragen, wat betekent dat de rijkere landen meer financiële en andere kosten moeten dragen van de te nemen maatregelen dan de armere landen.
Een ander compromis dat naar verluidt in de ontwerpverklaring is opgenomen, is een erkenning van de rol van de Verenigde Naties bij het bereiken van internationale consensus over het bestrijden van de klimaatsverandering. Bush gaf toe dat de indruk is ontstaan dat de VS proberen de onderhandelingen over een vervolg op het klimaatverdrag van Kyoto naar zich toe te trekken en de VN buiten spel te zetten.