Economie

Fusie Nuon en Essent van de baan

AMSTERDAM - De kogel is door de kerk: de energiebedrijven Nuon en Essent gaan niet fuseren. Vorige week werden de onderhandelingsgesprekken, die begin februari begonnen, tijdelijk opgeschort. Vrijdag bliezen de twee concerns de voorgenomen fusie definitief af.

Redactie economie
7 September 2007 21:39Gewijzigd op 14 November 2020 05:05

De twee energiebedrijven hebben geen overeenstemming bereikt over de machtsverhoudingen binnen het nieuwe fusiebedrijf. De aandeelhouders van Nuon -provincies Gelderland, Noord-Holland, gemeente Amsterdam en houdstermaatschappij Falcon, die in handen is van de provincie Friesland- zouden 45 procent krijgen in het fusiebedrijf. De Essentaandeelhouders, waaronder de provincies Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en Groningen, zouden 55 procent krijgen.Met name de aandeelhouders van Nuon waren niet tevreden over de ruilverhouding. Het energiebedrijf heeft de afgelopen tijd goede resultaten behaald en zou daarom recht hebben op een groter aandeel.

Essent noemt de mislukte fusie „frustrerend.” „Te meer omdat het belang ervan leeft bij alle aandeelhouders”, aldus een woordvoerder van Essent. Volgens een woordvoerder van Nuon hebben beide energiebedrijven constructief samengewerkt om de voorgenomen fusie tot een goed einde te brengen.

Volgens de zegsman konden de bedrijven het niet eens worden over de manier waarop bedrijfsgegevens moesten worden getoetst om tot een goed onderbouwde verdeling van de aandelen in het fusiebedrijf te komen. „Er is de afgelopen weken hard gewerkt aan een oplossing. We zijn deze week zelfs nog een mijl verder gegaan, maar dat heeft niet mogen baten, hoe spijtig dat ook is”, aldus de woordvoerder.

Nuon ziet de toekomst als zelfstandige onderneming met vertrouwen tegemoet. „We zijn een gezond bedrijf, we hebben onze strategie op orde”, aldus de zegsman. Hij sloot niet uit dat Nuon op zoek gaat naar een andere partner om een sterkere positie op de Europese energiemarkt te verkrijgen, maar zei ook dat het nog te vroeg is om te speculeren over een fusie met een andere (buitenlandse) partij.

Bij de aankondiging van de fusieplannen in februari zeiden de twee concerns te willen samengaan om hun positie in Europa te versterken in een zich snel consoliderende energiemarkt. Zo had het nieuwe fusiebedrijf tegenwicht kunnen bieden tegen andere Europese energiereuzen als RWE en E.on.

De aandeelhouders van Essent zijn teleurgesteld. Gedeputeerde Annemarie Moons van grootaandeelhouder Noord-Brabant verwijt het bestuur en de aandeelhouders van Nuon dat ze niet tot het uiterste zijn gegaan om het fusieproces te laten slagen.

Nu partijen met deze mededeling in de publiciteit treden, is een bemiddeling voorlopig onmogelijk, schat Moons in. Als het stof is neergedaald en de aandeelhouders een gedetailleerde uitleg over het stukgelopen fusieproces ontvangen, wil ze pas weer in de toekomst kijken.

Essent is volgens haar een sterk bedrijf. Of het energieconcern zich alleen staande kan houden in de Europese markt, wilde ze gisteravond niet beoordelen. Naar haar mening is er over enkele maanden tijd voor betrokkenen om zich te herbezinnen op de nieuwe situatie.

Aandeelhouder Noord-Holland daarentegen is bij monde van gedeputeerde Albert Moens „opgelucht” dat de onderhandelingen zijn mislukt. „We hebben het nooit zien zitten.”

Het fusiebedrijf EssentNuon zou met 5 miljoen klanten en 9000 megawatt aan elektriciteitsproductie het grootste Nederlandse energiebedrijf worden. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) had bezwaren tegen de fusie en stelde dat de bedrijven 1 miljoen klanten moesten afstoten en de productie van twee tot drie elektriciteitscentrales moest veilen.

De fusie had jaarlijks in totaal 2,8 miljard euro aan schaalvoordelen kunnen opleveren, dat is omgerekend 300 miljoen tot 335 miljoen euro per jaar. De gezamenlijke omzet van Essent en Nuon komt uit op 12 miljard euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer