Van Nood 25 jaar raadslid in Spijkenisse
SPIJKENISSE - „Helaas ben je niet van onze kleur, anders zouden we op je stemmen.” Met enige regelmaat komt hij Spijkenissers tegen die hem dat zeggen. Raadslid S. van Nood herdenkt dezer dagen dat hij namens SGP/ChristenUnie 25 jaar deel uitmaakt van de gemeenteraad in Spijkenisse.
Van Nood is niet de enige die voor de 25 jaar dat hij in de gemeenteraad zit in het zonnetje gezet wordt. Ook VVD-fractievoorzitter P. W. Belinfante viert zijn 25-jarig jubileum. Het is in de geschiedenis van het dorp niet eerder voorgekomen dat twee raadsleden tegelijkertijd voor die termijn werden gehuldigd.Van Nood is de oudste van de jubilarissen. Hij is de nestor van de gemeenteraad en tevens plaatsvervangend voorzitter. Bovendien zit hij de commissie algemene zaken voor. Hij had graag een wethouderspost willen vervullen, maar die zijn voor de eenmansfractie niet weggelegd.
Aanvankelijk was Van Nood niet politiek actief. De SGP en de gezindte waren hem natuurlijk wel bekend. Toch werd hem een tweede plaats op de lijst van de deelgemeente Charlois toebedeeld. Daarvoor moest hij wel eerst lid worden van de partij. Na het plotselinge overlijden van de lijsttrekker kwam Van Nood als raadslid in de deelgemeente.
Na zes jaar verhuisde hij naar Spijkenisse. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1982 kwam Van Nood, als lijsttrekker van de combinatie SGP, GPV en RPF, met een restzetel in de raad. „Dat was dus met de hakken over de sloot. Later hebben we dicht tegen een tweede zetel aan gezeten. Er zijn altijd veel mensen die op onze combinatie stemmen die niet tot het electoraat behoren”, zegt hij.
Veiligheid was een van de eerste speerpunten die Van Nood in de gemeenteraad inbracht. „Het aanstellen van stadswachten en veiligheidsassistenten om de politie ondersteuning te bieden vond amper bijval. De straatverlichting ging na twaalf uur ’s nachts op halve sterkte. Ik wilde dat de verlichting volledig aan zou blijven.” Daarnaast pleitte hij voor rampenoefeningen. „Er stonden mooie rampenplannen in de kast, maar ze werden nooit in de praktijk getest.” Tevreden stelt hij vast dat dit door de jaren heen allemaal is gerealiseerd.
De ontsluiting van het groeiende Spijkenisse is een probleem dat Van Nood zich aantrekt. Hij wil dat de A4-zuid wordt gerealiseerd, zodat er een goede verbinding tot stand komt met het zuiden van Nederland.
Een plan dat de SGP’er tien jaar geleden zag sneuvelen, was de aanschaf van gasmaskers. In februari 1996 woedde er een grote chemicaliënbrand bij CMI in de Rotterdamse Keilehaven. Ook de bevolking van Spijkenisse werd toen opgeroepen binnen te blijven. „Maar wat moet je als je naar de dokter moet?” Naar Israëlisch voorbeeld had hij graag gezien dat op strategische punten in de gemeente gasmaskers zouden worden opgeslagen die in geval van nood ter beschikking konden worden gesteld.
Momenteel maakt hij zich sterk voor het gebruik van restwarmte van de industrie. Deze restwarmte zou kunnen worden gebruikt voor de stadsverwarming. „Het plan komt moeizaam van de grond”, zegt hij.
„Er is een tijd geweest dat de verhoudingen in de gemeenteraad slecht waren. Bij principiële standpunten voelde ik me dan vaak een roepende in de woestijn. Nu de verhoudingen goed zijn, ontmoet ik veel respect. Als het te pas komt kom ik voor mijn christen-zijn uit, zonder te preken.”
Graag zou Van Nood nog een tijdje door willen gaan. „Maar er zijn gesprekken gaande dat bij de volgende verkiezingen de ChristenUnie de lijsttrekker levert.”