Buitenland

Ouders Tanja zwegen over FARC

HILVERSUM - De ouders van Tanja Nijmeijer, de Nederlandse vrouw die zich enkele jaren geleden in Colombia bij de guerrillabeweging FARC aansloot, hebben bewust enkele jaren niets over het verblijf van hun dochter in Colombia gezegd.

Buitenlandredactie
7 September 2007 08:24Gewijzigd op 14 November 2020 05:04

De ouders deden dit uit veiligheidsoverwegingen, lieten zij donderdag in een verklaring aan de NOS weten.De Colombiaanse krant El Tiempo (De Tijd) maakte zondag bekend dat Nijmeijer haar dagboek achterliet toen zij moest vluchten voor het Colombiaanse leger. De militairen vonden de verhalen van de Nederlandse studente in het verlaten kamp van de FARC. De krant citeerde deze week uit haar dagboek.

Tanja zou de schuilnaam Eileen hebben gebruikt. Ze schreef over haar heimwee naar Nederland. Ook liet ze zich overwegend negatief uit over het leven bij de FARC. Tanja noemde namen van andere mensen die actief zijn binnen de guerrillabeweging.

De ontdekking en de openbaarmaking van het boek schokte de familie. De ouders zijn bang dat de media-aandacht hun dochter in gevaar brengt. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) liet woensdag weten dat Nederland geen consulaire bijstand kan verlenen aan de vrouw, omdat het niet gaat om een vakantieganger in problemen. „Als haar dagboeken kloppen, dan is zij vrijwillig tot een terreurorganisatie toegetreden. In een interview met de Wereldomroep liet zijn Colombiaanse ambtgenoot Fernando Araujo weten niet veel te kunnen doen voor Tanja.

De Colombiaanse minister is zelfs bang dat de guerrillabeweging geen mededogen kent voor haar. Araujo werd zelf zes jaar lang gegijzeld door de FARC en wist eind vorig jaar te ontsnappen. Hij vertelde precies te weten hoe de beweging reageert op aanhangers die er uit willen stappen. „Er is geen enkele consideratie. Ze worden gewoon vermoord”, aldus Araujo. Hij bevestigde tevens dat de Nederlandse vrouw niet de enige Europeaan is die actief is binnen de FARC.

In mei heeft de familie voor het laatst contact gehad met hun dochter. Daarvoor werden af en toe e-mails ontvangen. De familie roept de media in de verklaring op hen verder met rust te laten.

De FARC zelf heeft regeringen woensdag gevraagd de beweging te verwijderen van hun lijsten van terroristische organisaties. Het verzoek, dat staat verwoord in een brief die woordvoerder en commandant Paul Reyes „uit de bergen van Colombia” aan journalisten stuurde, is niet aan een speciaal land gericht, maar lijkt te zijn bedoeld voor de Europese Unie.

„We zijn een politiek-militaire organisatie die de wapens heeft opgenomen tegen overheidsgeweld en om vergaande sociale verandering tot stand te brengen”, zo staat in de brief. Reyes noemt het denigrerend en absurd om de FARC, „zoals het Witte Huis doet” als terroristische organisatie aan te merken.

De EU plaatste de FARC in 2002, in navolging van de VS, op haar lijst van terroristische organisaties. Van groepen die op de lijst staan worden de tegoeden automatisch bevroren. Ook is het strafbaar om groepen van de lijst hulp te verlenen. De Colombiaanse president Alvaro Uribe noemt de FARC-rebellen narcoterroristen. De rebellen financieren hun opstand, die al een halve eeuw gaande is, met drugsgeld.

In Nederland is de FARC de laatste dagen in het nieuws, omdat de jonge Nederlandse Tanja Nijmeijer zich er vijf jaar geleden bij blijkt te hebben aangesloten.

De extreem linkse FARC strijdt al tientallen jaren tegen de regering. Om de oorlog te bekostigen houdt de beweging zich onder meer bezig met drugshandel en ontvoeringen. De groepering heeft ongeveer 17.000 strijders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer