Binnenland

Vijfduizend banen op de tocht in thuiszorg

DEN HAAG - Naar verwachting 5000 medewerksters in de thuiszorg raken dit jaar hun vaste baan kwijt.

Redactie politiek
6 September 2007 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 05:04

Bij de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) is op dit moment voor 165 personen een daadwerkelijke ontslagaanvraag ingediend. Voor ongeveer 4000 medewerkers is een vooraankondiging van mogelijk ontslag ontvangen. Dat schrijft staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief die ze woensdag naar de Tweede Kamer stuurde.De oorzaak van het verschil in cijfers ligt bij de thuiszorginstellingen. Het aantal van 5000 is gebaseerd op cijfers van een speciaal meldpunt voor dreigend ontslag dat Bussemaker samen met de sociale partners heeft opgezet. Een aantal thuiszorginstellingen heeft het dreigend ontslag wel doorgegeven aan het meldpunt, maar niet aan het CWI.

Overigens raken niet alle 5000 mensen hun baan in de thuiszorg kwijt. Velen krijgen in plaats van een vaste baan een functie als freelancer aangeboden. Nadeel daarvan is dat in de meeste gevallen de arbeidsvoorwaarden ongunstiger zijn. Overigens vallen onder de dreigende ontslagen niet alleen mensen die daadwerkelijk thuiszorg verlenen, maar ook managers.

De schattingen over het aantal ontslagen in de thuiszorg lopen flink uiteen. Het meldpunt gaat uit van een totaal van 5000. Brancheorganisatie ActiZ sprak eerder van 8000 dreigende ontslagen en gaat nu zelfs uit van 12.000 banen die verdwijnen.

De oorzaak van de ontslagen in de thuiszorg ligt in de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Als gevolg daarvan zijn sinds 1 januari niet langer zorgverzekeraars, maar gemeenten verantwoordelijk voor de organisatie van huishoudelijke zorg. Gemeenten kregen bovendien het recht om door middel van inschrijving te kiezen voor de laagste aanbieder. Een aantal thuiszorgorganisaties is daardoor in moeilijkheden gekomen.

Bussemaker heeft een potje van 20 miljoen beschikbaar voor instellingen die hun personeel graag willen behouden, maar daar financieel niet toe in staat zijn. Een instelling kan maximaal 3500 euro per medewerker ontvangen. Tot nu toe hebben slechts twee instellingen een beroep op deze regeling gedaan. Het gaat daarbij om 570 arbeidskrachten.

Verder meldt Bussemaker de Kamer dat gemeenten, sociale partners, CWI en UWV een Mobiliteitscentrum Thuiszorg op gaan zetten, dat medewerkers die met ontslag worden bedreigd, binnen de zorgsector aan het werk probeert te houden. De bewindsvrouw ondersteunt dit initiatief.

De RMU is geschrokken van de cijfers die Bussemaker presenteerde. Volgens woordvoerder Baggerman tonen de cijfers het failliet van de marktwerking in de thuiszorg aan. Hij vindt het onbegrijpelijk dat sommige thuiszorginstellingen vanwege personeelsgebrek een stop zetten op het verstrekken van hulp, terwijl andere instellingen mensen ontslaan. „Dit is een totale mismatch. Het wordt tijd voor een grondige bijstelling van het beleid”, aldus Baggerman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer