Brown sust zorgen VS over Britse terugtocht uit Basra
LONDEN - De Britse premier Gordon Brown heeft dinsdag gepoogd de zorgen weg te nemen die in de Verenigde Staten zijn ontstaan door de Britse terugtrekking uit de Zuid-Iraakse stad Basra. Het Britse Irakbeleid staat nog op één lijn met het Amerikaanse, zei Brown. Een besluit over eventuele toekomstige troepenverminderingen wordt pas genomen na overleg met de VS en andere bondgenoten.
Amerikaanse functionarissen hebben de beslissing bekritiseerd om alle Britse soldaten terug te trekken tot vlak buiten Basra, omdat hiermee bevoorradingslijnen naar de hoofdstad Bagdad in gevaar zouden komen. Ook zetten ze vraagtekens bij de Britse vastberadenheid.Brown verzekerde dat Groot-Brittannië zich zal kwijten van zijn verplichtingen jegens het Iraakse volk en de Iraakse democratie. Maar hij weigerde te zeggen of Groot-Brittannië troepen zal terugtrekken als het in de herfst de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de provincie Basra aan de Iraakse strijdkachten overdraagt.
De International Crisis Group, een denktank met zijn hoofdkwartier in Brussel, stelde in juni dat rivaliserende milities de situatie in Basra hebben gedestabiliseerd en dat inwoners geloven dat de Britse terugtrekking noodgedwongen is. Brown beweerde echter dat het geweld de laatste tijd juist is afgenomen.
Een aanslag met een bermbom aan de rand van de sjiitische sloppenwijk Sadr City in Bagdad heeft vanmorgen aan elf mensen het leven gekost, heeft de politie gemeld. Bij de aanslag vielen negentien gewonden. De bom ontplofte rond 08.00 uur op een plek waar busjes mensen ophalen om te gaan werken in de oostelijke wijk Baladiyat. Negen mensen kwamen ter plaatse om het leven, twee overleden in een ziekenhuis aan hun verwondingen.
Een coalitie van soennitische opstandelingen, waaronder al-Qaida in Irak, heeft dinsdag de Iraakse regering en de buitenlandse militairen in Irak gewaarschuwd voor een golf van zelfmoordaanslagen tijdens de ramadan, de islamitische vastenmaand. De aankondiging wordt gedaan op een website die veel door islamitische extremisten wordt gebruikt.
De coalitie, die zichzelf de ”Islamitische staat Irak” noemt, zei dat haar ministerie van oorlog had besloten „speciale bataljons van martelaars” te vormen om „de bastions van de kruisvaarders en hun afvallige bondgenoten” te bestoken. De teams worden Bataljons van martelaar Abu Omar al-Kurdi genoemd, een van de vroege verzetsleiders. De ramadan is sinds de inval van de buitenlandse troepen in 2003 voortdurend een periode geweest van veel aanslagen, met name zelfmoordoperaties, deels omdat dergelijke acties in de vastenmaand voor jihadisten extra verdienstelijk zouden zijn.