Binnenland

Strandtent vreest, maar kerk ziet kansen

SCHEVENINGEN - Nergens zijn de wijzigingen aan de Nederlandse kust zo opvallend als in Scheveningen. Er komt een hele nieuwe boulevard volgens het ontwerp van een Spaanse architect. De Italiaanse ijsboer zal het een zorg zijn. En de Oude Kerk ziet kansen.

Niek Stam
5 September 2007 10:09Gewijzigd op 14 November 2020 05:04
SCHEVENINGEN – De Scheveningse strandtenthouders Tom van Angeren (r.) en Marcel Dijkstal: „Niemand kan ons garanderen hoe lang onze zaak gesloten zal zijn door de vernieuwing van de boulevard.” Foto RD
SCHEVENINGEN – De Scheveningse strandtenthouders Tom van Angeren (r.) en Marcel Dijkstal: „Niemand kan ons garanderen hoe lang onze zaak gesloten zal zijn door de vernieuwing van de boulevard.” Foto RD

Honderden ijsjes verkoopt hij op een zonnige dag, maar vandaag is het rustig voor ijscoman Pasquale. Hij ligt er niet wakker van, net zomin als hij droomt van de nieuwe Scheveningse boulevard. „Ik heb nog niets van gehoord van de gemeente”, zegt hij ongeïnteresseerd.Toch zijn de voorbereidingen van de aanpassingen van de boulevard al in volle gang. De aanpak van een andere zwakke schakel in de kust, het nabijgelegen Noordwijk, ging vandaag al van start. Daar komt voor de boulevard een nieuwe duinenrij.

Den Haag heeft het project Zwakke Schakels aangegrepen om groots te vernieuwen. Dit omdat door de komst van de zeewering de huidige boulevard zeker 5 meter hoger komt te liggen. Een speciale commissie reisde de wereld over om andere boulevards te bekijken. Dat de keuze viel op een Spaanse architect is een teken dat vooral is gekozen voor internationale allure.

Van Angeren is beter dan zijn overbuurman op de hoogte van de plannen voor de boulevard met waterkering, maar heeft er een hard hoofd in. Na mij de zondvloed, lijkt hij maar te zeggen. „Wie verzint nou zoiets? Dat we een dijk hier moeten krijgen die het vijftig jaar lang houdt? Om die stormkans die eens in de 10.000 jaar voorkomt, tegen te houden, zoals ze zeggen? Terwijl bewezen is dat we hier nu al geen gevaar lopen. Bewoners, ondernemers of toeristen, wie wordt hier nou beter van? Het zal wel een Europees initiatief zijn, denk ik dan.”

Sol is een van de zestig Scheveningse strandtenten, hoewel strandpaviljoen beter klinkt voor de hippe bar. Kleurige kussens op felgeverfde banken, en een grote open haard binnen. Mede-eigenaar Marcel Dijkstal beaamt dat hij de nodige inkomstenderving vreest rond de verbouwing, die lang gaat duren. „Niemand kan ons garanderen hoe lang we dichtmoeten, hoe vaak we het de gemeente ook vragen. Dat soort dingen hoor je toch door te rekenen?”

Zo zijn er meer zwakke punten aan het project Zwakke Schakels, vinden de heren. Van Angeren: „Het verkeer bijvoorbeeld. Het moet hier allemaal eenrichting worden, maar daar zit helemaal geen onderbouwing bij. Anderzijds zijn er ook positieve dingen: Er komt een lange glooiende dijk, in plaats van hoge muren. Maar ja, van de 1000 parkeerplaatsen verdwijnen er 600. Nou, daar zullen de omwonenden hier blij mee zijn.”

Die zitten daar inderdaad bepaald niet op te zitten wachten, aldus Scheveninger Willem Schot (75). Met iedere hete zomerdag merk ik het al, vertelt zegt hij in zijn bovenwoning aan de Jan van Houtstraat. „We kunnen hier dan nergens onze auto meer kwijt. En bij onze kerk is het probleem dan nog groter.”

De oud-visser en zijn vrouw kerken in de gereformeerde gemeente aan de Keizerstraat, vroeger de drukste straat van Scheveningen. Schot: „Daar noem je nog zoiets. Die straat had vroeger allure. Je kon er over de hoofden lopen. Nu kun je er een kogel afschieten. Niemand komt daar meer op af, en het winkelbestand is treurig.”

„Al die plannen altijd. Het komt er toch nooit van, en anders pas over twintig jaar.” De scepsis van Schot staat haaks op het enthousiasme van de gemeente. Die wil de boulevard ook meteen een stuk verlengen tot aan de Keizerstraat, waar aan het begin de Oude Kerk staat. Dit om nieuwe toeristenstromen richting de oude dorpskern te lokken. Drommen toeristen rond de kerk op zondag, is dat waar de Oude Kerk op zit te wachten? Kerkrentmeester Teunis Mooijman ziet er geen bezwaar in, eerder nieuwe kansen. „Misschien is dit een mogelijkheid om nog meer mensen de kerk in te krijgen, door openstelling of zo. Wij zijn absoluut niet tegen.”

Het vrouwtje van Scheveningen zal van de veranderingen weinig meekrijgen. Het in brons gegoten beeld staat immer met de rug naar de Keizerstraat toe, starend over zee. Zij zal ook op de nieuwe boulevard een plekje krijgen, maar dan wel een meter hoger dan nu. Om die hele kleine, eens-in-de-tienduizend-jaar-kans op natte voeten te voorkomen.

De Nederlandse kust kent tien zwakke schakels die dringend versterking nodig hebben tegen de oprukkende zee. Deel 3 van een serie. Vrijdag het laatste deel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer