Bush houdt oorlogsberaad in Irak
AL–ASAD LUCHTMACHTBASIS (ANP) – De Amerikaanse president George W. Bush heeft maandag onverwachts een zes uur durend bezoek aan Irak gebracht. Op de afgelegen en zwaarbeveiligde luchtmachtbasis al–Asad sprak hij met de militaire top en de Iraakse premier Nuri al–Maliki en president Jalal Talabani over de toekomstige Amerikaanse strategie in Irak.
De trip komt ruim een week voor de Amerikaanse commandant in Irak, generaal David Petraeus, en ambassadeur Ryan Crocker in het Congres uit de doeken doen hoe het sturen van 30.000 extra troepen naar Irak heeft uitgewerkt. Naar verwachting zal Bush na de hoorzittingen voorstellen de extra manschappen tot volgend voorjaar in Irak te laten.Bush verklaarde na overleg met Petraeus en Crocker dat het aantal Amerikaanse militairen in Irak mogelijk kan worden teruggebracht als het huidige offensief vruchten blijft afwerpen. Vooral oppositionele Democraten willen een begin van een terugtrekking zien, maar ook in zijn eigen Republikeinse partij neemt de roep hierom toe.
Het is het derde bezoek van Bush aan Irak. Met de president waren ook zijn minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, minister van Defensie Robert Gates, de nationale veiligheidsadviseur Stephen Hadley en de topman van de strijdkrachten generaal Peter Pace naar de reusachtige woestijnbasis in de provincie Anbar gereisd.
„Hij (Bush) heeft hier in wezen zijn oorlogskabinet bijeengebracht", zei woordvoerder Geoff Morrell van het ministerie van Defensie. „Dit is de laatste grote bijeenkomst van de president voor hij een besluit neemt over de toekomstige koers".
Bush’ besluit om een basis in de provincie Anbar aan te doen is geen toeval. Hij wil hiermee zijn steun uitspreken voor de soennitische provincie waar steeds meer voormalige rebellen samenwerken met de Amerikaanse strijdkrachten. Met het bezoek toont Bush zijn waardering voor deze „opmerkelijke ommekeer", aldus het Witte Huis.
Lang was Anbar een van de onveiligste provincies en het centrum van de soennitische opstand. Lokale stammen die voorheen tegen de Amerikanen vochten, werken steeds vaker met het Amerikaanse leger samen tegen radicale groepen zoals al–Qaeda. Deze strategie wordt nu ook toegepast in andere provincies. Bush ontmoette enkele plaatselijke stamhoofden. De Iraakse regering is niet blij met deze methode.
De sjiitische premier Maliki meent dat de vijanden van zijn regering hiermee worden gesteund. De Amerikanen benadrukken dat ze niet Maliki willen ondermijnen, maar de steun voor zijn regering juist willen verbreden. Bush zou bij soennieten en sjiieten aandringen op verzoening en nieuwe stappen zoals provinciale verkiezingen om voormalige opstandelingen en de regering–Maliki nader tot elkaar te brengen, zei een zegsman van het Pentagon tegen The New York Times.
Na de tussenstop in Irak zou Bush verder reizen naar zijn oorspronkelijk reisdoel, de top van landen rond de Pacific (APEC) in Australië.
Het bezoek kwam op de dag dat de laatste Britse troepen het centrum van de tweede stad van het land, de zuidelijke stad Basra, verlieten. Ze trokken zich terug naar de luchtmachtbasis even buiten de havenstad. Bewoners vrezen nu een nieuwe machtsstrijd tussen de sjiitische partijen in de stad.