Binnenland

Blauwtong treft Veluws Heideschaap

RHEDEN (ANP) – Het blauwtongvirus heeft toegeslagen bij het Veluws Heideschaap, een zeldzaam huisdierras dat begin jaren zestig bijna was verdwenen en sindsdien zorgvuldig is terug gefokt. Van de 150 schapen van de kudde in Rheden zijn ongeveer vijftig schapen ziek en is één schaap bezweken aan de ziekte.

1 September 2007 14:38Gewijzigd op 14 November 2020 05:04
Het Veluws Heideschaap is een zeldzaam huisdierras. Foto www.schapedrift.nl
Het Veluws Heideschaap is een zeldzaam huisdierras. Foto www.schapedrift.nl

Dat heeft de herder van de kudde, Martine Otten, zaterdag gezegd. Blauwtong kan met name voor schapen dodelijk zijn. In Wierden (Overijssel) zijn ongeveer twintig schapen van het ras getroffen.De negen kuddes met Veluwse Heideschapen in Nederland tellen nu samen ongeveer 1300 volwassen dieren. Volgens Gerrit Pastink van de Stamboekvereniging Het Veluws Heideschaap en de Stichting Landelijke Werkgroep Schaapskuddes moeten dat er niet veel minder worden. De gewenste ondergrens voor het behoud van het ras is 1500 dieren. De kuddes worden door liefhebbers met een fokprogramma op peil gehouden.

Ten tijde van de MKZ–crisis moest de complete kudde van Epe/Heerde worden geruimd. Uit de andere kuddes is toen een nieuwe kudde samengesteld.

Omdat het blauwtongvirus dit jaar agressiever om zich heen grijpt, bestaat de kans dat veel schapen het onderspit zullen delven. Pastink: Als een groot deel van de kuddes zou uitvallen, kan dat funest zijn voor het ras.

Herder Martine Otten van de Rhedense kudde is bang dat haar kudde ’gewoon het eerst aan de beurt’ was, en dat meer kuddes van het virus te lijden krijgen. „We hebben het nog niet eerder meegemaakt en in het begin leek het niet zo erg, maar nu wordt het steeds erger. In de kuddes van Apeldoorn en Ede begint het ook al".

De schapen kunnen nu nog niet worden beschermd tegen het virus, maar eind dit jaar is mogelijk wel een vaccin beschikbaar. Voor het Veluwse Schaap had het eerder gemogen, want de schapen liepen er voor het uitbreken van de ziekte juist uitzonderlijk gezond bij. Otten: „Op de hei is nu heel veel eten beschikbaar. Zo ver kan ik met de kudde echter niet grazen, omdat steeds teveel schapen niet mee kunnen komen".

Omdat de schapen in Rheden ernstig vermagerd zijn en ook enkele rammen zijn getroffen, komt ook de geplande dekking van ooien op 5 september in gevaar. Dat betekent dat volgend jaar de lammetjes later geboren zullen worden dan begin februari, zoals gebruikelijk. Ook zullen de vermagerde schapen waarschijnlijk minder lammeren krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer