Prins Claus en zijn ziekte
De meeste media hadden vorige week hun verhalen al klaar. Prins Claus zou zijn 76e verjaardag in het AMC-ziekenhuis in Amsterdam vieren. Niet zo leuk voor de met zijn gezondheid ernstig kwakkelende prins.
Maar ziedaar, mensen spreken vaak voorbarig en te vroeg. Want even later kwam het verlossende bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst dat de ”prins-gemaal” -de constructie kennen wij in Nederland niet, maar voor de afwisseling mag hij wel worden gebruikt- thuis zijn verjaardag zou doorbrengen. Er was in zijn toestand een zodanige verbetering opgetreden dat hij donderdag 5 september aan het begin van de middag kon terugkeren op Paleis Huis ten Bosch. De behandelende artsen ontsloegen hem om thuis verder te herstellen en aan te sterken. Aldus het bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst.
In de praktijk kan het overigens best anders zijn gegaan. Volgens bepaalde geruchten zou de prins af en toe eigenzinnig en typisch ’des Claus’ kunnen optreden. Dus is het heel goed mogelijk dat hij met zijn vuist op tafel heeft geslagen om te eisen dat hij de dag erop bij zijn vrouw thuis wilde zijn. Iets wat deze redenering ondersteunt, is het gegeven dat de Rijksvoorlichtingsdienst pas abrupt naar buiten kwam met de mededeling. Kort ervoor zou bij de RVD namelijk geheel nog geen sprake zijn geweest van de wetenschap dat de prins thuis zijn verjaardag zou vieren.
Rondom de ziekte van prins Claus kwam de Rijksvoorlichtingsdienst de achterliggende maanden met uiterst summiere berichten naar buiten. Verslaggevers die voor de poorten van het hospitaal stonden, praatten de seconden vol met weinig zin en veel onzin. De prins werd zondag 21 juli opgenomen in het AMC ter observatie, nadat hij op 13 juli op Huis ten Bosch was teruggekeerd. „Het herstel van de prins na zijn terugkeer op het Paleis verloopt echter minder spoedig dan bij zijn ontslag uit het ziekenhuis werd aangenomen”, meldt de RVD dan.
Opeenvolgende berichten geven aan dat het slecht gaat met de prins. „De artsen noemen de toestand van de prins zorgelijk”, aldus de RVD 23 juli. De nacht daarop zou de prins een „goede nacht” hebben gehad. En „artsen zijn niet ontevreden over de gezondheidstoestand van de prins. Vergeleken met de situatie van gisteravond, die door de artsen toen zorgelijk werd genoemd, was tegen het einde van de middag sprake van een licht herstel.” De prins verblijft dan intussen op de intensive care.
Het communiqué van een dag later, 25 juli, kan niet veel meer inhouden dan dat zich in de gezondheidstoestand van de prins „geen wezenlijke verandering” heeft voorgedaan. Toch blijft de situatie „opnieuw zorgelijk.” „Geen verandering” is er opgetreden, aldus een bulletin van 25 juli. Na een dag het verlossende bericht dat de prins „een goede nacht” heeft gehad. Wel is het „thans echter nog te vroeg om te kunnen spreken van een zich mogelijk aandienend licht herstel.”
Het verhullend taalgebruik gaat dan nog even door. De artsen van de prins zijn 26 juli „voorzichtig positief over de gezondheidstoestand” van de prins. „Er lijkt sprake te zijn van een zich aandienend licht herstel.” Dat houdt dus in dat het herstel zich aandient, maar er nog niet is. Maar „thans”, 26 juli, kan er wel worden gesproken van een „licht herstel.” Het is dan ruim een halve dag later. Op 27 juli in de ochtend heeft de prins opnieuw „een goede nacht” gehad. „Het lichte herstel, waarvan gisteren sprake was, lijkt zich door te zetten.” De nacht erop is voor de prins opnieuw „goed.” De artsen zijn „tevreden.” Van eenzelfde inhoud is het communiqué van een dag later. Op 30 juli een langer bericht. „De artsen tonen zich tevreden over de voorzichtig positieve ontwikkeling in de conditie van de prins, die opnieuw een goede nacht heeft gehad.” De prins mag de afdeling intensive care verlaten. Wel moet hij dan voor alle zekerheid nog enkele dagen voor controle op de hartbewaking blijven voordat hij naar zijn eigen kamer terugmag.
Op vrijdag 9 augustus wordt bij prins Claus een pacemaker aangebracht. De behandelende artsen in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam gaan hiertoe over nadat zij bij herhaling onregelmatigheden in het hartritme hebben geconstateerd. „De artsen zijn tevreden over de toestand van de prins, die inmiddels naar de afdeling hartbewaking is teruggekeerd”, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
In de gezondheidstoestand van prins Claus treedt daarna „een lichte verbetering” op. Als gevolg daarvan mag de prins 1 september terugkeren op zijn oorspronkelijke kamer in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam, waar hij op 21 juli ter observatie was opgenomen. Op 5 september komt hij thuis, een dag voor zijn verjaardag.
Agenda
Prins Willem-Alexander opent maandag 16 september aan de Zuidas in Amsterdam ING House, het nieuwe hoofdkantoor van de ING Groep. Het gebouw, dat is ontworpen door de architecten Meyer en Van Schooten te Amsterdam, biedt werkruimte aan de Raad van Bestuur en de stafafdelingen van ING Groep, in totaal 400 mensen. Verder zijn er een auditorium, een lounge, vergaderruimten en twee restaurants in het gebouw ondergebracht.
Prins Bernhard bezoekt 16 september het museum Bevrijdende Vleugels te Best. De prins zal de laatste aanwinsten van het museum bezichtigen. Het museum is ontstaan uit een tijdelijke tentoonstelling ter gelegenheid van de 40-jarige herdenking van luchtlandingsoperatie Market Garden. Door het succes van de tentoonstelling werd besloten een museum op te richten. In dit museum staat oorlogsmaterieel opgesteld en worden verschillende militaire operaties in beeld gebracht door foto-exposities en door diorama’s zoals operatie Market Garden, de Rusland-hal en de Schotse hal. Verder zijn in een drietal hallen vliegtuigen, vliegtuigmotoren, schaalmodellen en luchtvaartvoorwerpen tentoongesteld. Prins Bernhard is voorzitter van het erecomité van het museum Bevrijdende Vleugels.