Binnenland

Veel kritiek op plannen kabinet

DEN HAAG - De plannen van het kabinet voor volgend jaar stuiten op veel kritiek van oppositiepartijen, werkgevers en de autobranche. Ze vinden dat het accent te veel ligt op lastenverzwaringen. Daardoor zouden burgers en bedrijven, ondanks economische groei, de dupe zijn.

Redactie politiek
31 August 2007 23:08Gewijzigd op 14 November 2020 05:03

Premier Balkenende wilde gisteren niet reageren op de kritiek omdat de plannen formeel nog niet bekend zijn, maar uitgelekt door loslippige politici. Minister Bos (Financiën) vindt de kritiek „totale onzin.” Als op Prinsjesdag de plannen in zijn totaliteit bekend zijn, zal volgens hem blijken dat er verstandig en solide beleid wordt gevoerd.Oppositiepartijen VVD en D66 vinden het niet te vroeg om te reageren. Volgens VVD-leider Rutte betalen hardwerkende Nederlanders de rekening. „Bijna iedere belasting die je kunt bedenken gaat omhoog. Een onvoorstelbare conclusie in een tijd van economische groei.”

D66-leider Pechtold vindt dat de voorgenomen belastingverhogingen de zelfstandigheid van mensen aantast.

„In slechte tijden moeten mensen koopkacht inleveren ten behoeve van bezuinigingen; in goede tijden moeten ze koopkracht inleveren om te sparen”, zegt SP-aanvoerder Marijnissen. Hij hekelt de „Bos-belasting” en noemde het „bizar” dat Defensie geen bijdrage hoeft te leveren, terwijl 600 miljoen wordt bezuinigd op ouderen en gehandicaptenzorg.

Volgens ondernemersorganisatie VNO-NCW speelt het kabinet paniekvoetbal in de begroting voor volgend jaar. Lastenverzwaringen voeren volgens ondernemers de boventoon en ondernemingen worden fors geraakt. „Er is geen sprake van een noodsituatie, zoals in de vorige kabinetsperiode het geval was en het zuur het zoet voorafging.”

„Dit raakt de economie hard”, aldus VNO-NCW. De ondernemers wijzen met name op de mobiliteitssector, van auto’s tot vliegverkeer, die wordt geraakt door vergroening van belastingen.

Belangenverenigingen uit de autobranche beschuldigen het kabinet ervan de auto slechts als een melkkoe te gebruiken.

Bij burgers is de verhoging van de benzineaccijns de minst populaire maatregel die het kabinet van plan is te nemen, stelt onderzoeker Maurice de Hond, na een peiling die hij hield onder 1200 Nederlanders. Het terugbrengen van het aantal wethouders en gemeenteraadsleden scoort van de uitgelekte begrotingsplannen voor 2008 het best.

Het kabinet bereikte donderdag een akkoord over de begroting voor volgend jaar. Kern daarvan is dat consumeren duurder wordt en werken gestimuleerd.

De meeste huishoudens gaan er volgend jaar een kwart of een half procent in koopkracht op achteruit. Van minima en ouderen met alleen AOW of een klein pensioen blijft de koopkracht echter op peil.

Het kabinet zet ook extra stappen om de overheidsfinanciën op orde te houden en de oplopende kosten van de vergrijzing te kunnen opvangen.

Verder werd gisteren bekend dat het kabinet eigenaren van zeer dure woningen extra wil belasten door het eigen-woningforfait te verhogen. Dat forfait is het bedrag dat mensen van de belastingdienst bij hun inkomen moeten optellen. Het is hoger naarmate het huis meer waard is.

Nu zit in het forfait nog een plafond voor huizen duurder dan 1,6 miljoen euro, en maakt het dus niets uit of het huis 2 of 5 miljoen euro waard is. Eigenaren van dure huizen kunnen door de nieuwe maatregel tienduizenden euro’s per jaar kwijt zijn. Het tarief voor huizen boven 1 miljoen wordt flink hoger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer