Binnenland

„Echte leven zo veel boeiender dan virtuele”

AMERSFOORT - Haar hart „huilt” als ze ziet hoe jongeren, ook christelijke, volledig in de ban zijn van films, muziek en internet. Is er een weg terug? EH-directeur drs. Els van Dijk: „Zoek elke dag bewust de stilte om na te denken over God en over jezelf.”

Evert van Dijkhuizen
31 August 2007 12:12Gewijzigd op 14 November 2020 05:03
Van Dijk ...zoek de stilte... Foto RD, Henk Visscher
Van Dijk ...zoek de stilte... Foto RD, Henk Visscher

Van Dijk opent vrijdagavond in de Amersfoortse Brugkerk het 31e Basisjaar van de Evangelische Hogeschool (EH) met een toespraak over jongeren en de moderne cultuur. Een uitgesleten onderwerp? Van Dijk vindt van niet. „Ik zie elk jaar rond de 170 nieuwe studenten binnenkomen. Allemaal christelijke jongeren; 70 procent komt uit de reformatorische kerken, 30 procent uit de evangelische groepen. Elke keer valt me op hoe weinig ze zich in hun leefwijze onderscheiden van niet-christelijke jongeren. Dat doet me pijn.”Jongeren zijn volgens Van Dijk de dupe van een verworden maatschappij. „Ze leven in een wereld die zo ingewikkeld is dat ze uit zelfbescherming zich ervan afkeren. Ze trekken zich terug in de virtuele wereld. Met als gevolg dat ze soms het onderscheid niet meer zien tussen de ene wereld en de andere.”

De hoeveelheid informatie die jongeren dagelijks over zich heen krijgen, is volgens Van Dijk onwaarschijnlijk groot. „Een studente zei eerlijk: „Ik ben ’s avonds te moe om te studeren, gewoon omdat mijn hoofd vol zit.” Ik heb haar het advies gegeven: Zet vanavond om acht uur alle apparaten uit, behalve je wekker, en neem tijd om na te denken over de dag, over God en over jezelf. Jongeren, maar ook volwassenen, moeten weer bewust de stilte zoeken. De stilte van de psalmen: „Mijn ziel is in stilheid tot U.”

Een ander kenmerk van jongeren is volgens Van Dijk dat ze van alles tegelijk doen. „Ze studeren met muziek aan, zijn online op internet en hebben de mobiele naast zich liggen om te sms’en.” Ze ziet het als haar taak om jongeren tijdens hun EH-Basisjaar met hun leefwijze te confronteren. „Niet om als een oude vrouw met het vingertje omhoog te waarschuwen, maar om hun een spiegel voor te houden en hen erop te wijzen dat het echte leven zo veel boeiender en leuker is dan het virtuele.”

De informatiemaatschappij en „de doorgeschoten individualisering” maken het vormen van een gemeenschap steeds moeilijker, stelt de EH-directeur. „Je ziet het terug in de samenleving, maar ook in het gezin en in de kerk. Hebben we tijd voor een goed gesprek thuis? We belijden elke zondag de gemeenschap der heiligen, maar zijn we ook werkelijk een gemeenschap? Waarom verlaten zo veel jongeren de kerk? De gereformeerde theoloog Okke Jager zei jaren geleden al: „Als jongeren de kerk verlaten, heeft de kerk al veel eerder de jongeren verlaten.” Hij heeft gelijk. Je vertrekt ergens als er geen verbondenheid meer is. Dan ontstaan er echtscheidingen, kerkscheuringen. Niet voor niets geeft de Heere Jezus bij het afscheid van Zijn discipelen het gebod om één, om aan elkaar verbonden te zijn.”

De jongerencultuur staat volgens u bol van de leugens. Welke?

„De leugen dat je als meisje pas meetelt als je er sexy uitziet, dat geld gelukkig maakt, dat je erbij hoort als je doet wat iedereen doet. Het zijn leugens van de duivel om te voorkomen dat je in God gaat geloven. Ik zeg tegen jongeren wel eens: Je zult ze eerst moeten erkennen, voordat je ermee kunt breken.”

Hoe terug?

„We moeten terug naar het belangrijkste doel waarvoor we geschapen zijn: liefhebben. Wij mogen God en onze naaste liefhebben, omdat God ons eerst heeft liefgehad. Dat is de enige veilige plek. We zullen daar echter nooit komen als we niet het besef van Jesaja kennen: dat we een zondig hart hebben en leven te midden van een krom en verdraaid geslacht. Pascal zegt: „Elk mens heeft een gat in zijn hart en alleen God kan dat gat vervullen.” Zolang wij het gat blijven vullen met surrogaat, is dat investeren in een bodemloze put en zullen we niet de mens worden die God bedoeld heeft. We zijn Zijn beelddragers, de kroon op Zijn schepping. Dat moet onze houding ten opzichte van elkaar stempelen.”

Wat probeert u EH-studenten mee te geven?

„Het is mijn verlangen dat jongeren de weg naar het Vaderhart van God leren kennen. Alles in hun leven wat daarvoor een belemmering is, moet concreet worden aangewezen, maar niet zonder het perspectief van Christus als Verlosser. Ik vind het belangrijk dat we op de EH jongeren leren wat het geheim van het leven is. Dat we hun de sleutels aanreiken om te leren hoe het is om je hart open te stellen en bezig te zijn met de werkelijke waarden van het leven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer