Binnenland

Kabinet akkoord over Miljoenennota

DEN HAAG - De Miljoenennota voor volgend jaar is af. Het kabinet gaat 1 miljard euro extra bezuinigen. Daartegenover staat ruim 700 miljoen euro aan lastenverlichtingen.

Redactie politiek
31 August 2007 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 05:03

Het kabinet bereikte donderdag een akkoord over de begrotingen. Minister Bos van Financiën sprak na afloop van het beraad van een „solide financieel beleid” en een „mooi koopkrachtbeeld.”Juist de koopkracht vormde een van de drie hete hangijzers in de gesprekken van de afgelopen weken. Het kabinet moest geld vinden om een dreigend koopkrachtverlies voor minima te repareren, om de geplande investeringen in de veertig probleemwijken te betalen en voor de missie in Uruzgan.

Het kabinet heeft maatregelen getroffen om het dreigende koopkrachtverlies van ouderen en minima te compenseren. Zo krijgen werkende minima recht op meer belastingkorting. Andere inkomensgroepen gaan er volgend jaar gemiddeld 0,25 procent op achteruit. Zonder lastenverlichting zou dat 1 procent zijn geweest.

De geplande investeringen in de probleemwijken kunnen doorgaan. Dankzij een vervroegde inning van vennootschapsbelasting bij woningcorporaties haalt minister Bos 1,8 miljard euro binnen. Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie int via het Centraal Fonds voor Volkshuisvesting nog eens 1 miljard euro bij de corporaties.

Het ministerie van Defensie is vrijgesteld van nieuwe bezuinigingen om de steeds duurdere missie in Uruzgan te kunnen blijven betalen. Ook het ministerie van Onderwijs wordt ontzien.

Pas op Prinsjesdag maakt het kabinet bekend hoe het 1 miljard euro extra wil bezuinigen en welke lastenverlichtingen het in petto heeft. Toch is er al het een en ander uitgelekt. Het kabinet wil bezuinigen op overheidssubsidies, op de AWBZ (600 miljoen euro) en op het lokale bestuur (het aantal raadsleden en wethouders gaat omlaag).

De WW-premies worden aanzienlijk verlaagd. Daar tegenover staat een verhoging van het btw-tarief van 19 naar 20 procent, duurdere benzine (1 cent per liter meer) en een verhoging van accijns op alcohol en tabak.

Rijke ouderen moeten al vanaf 2010 (een jaar eerder dan voorzien) extra belasting betalen. Ouderen die na hun 65e doorwerken, krijgen geen bonus, maar een extra belastingvoordeel.

Het belastingvoordeel voor niet-werkende moeders wordt versneld afgebouwd - niet in twintig, maar in vijftien jaar. De zogeheten algemene heffingskorting blijft wel helemaal intact voor ouders met kinderen tot vijf jaar (was zes jaar).

VVD-leider Rutte hekelt de kabinetsplannen: „Bijna iedere belasting die je kunt bedenken gaat omhoog. Hardwerkende Nederlanders betalen de rekening.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer