Boeren boos op bakkers om hogere broodprijs
NOORDHOEK (ANP) - Bakkers, supermarkten en meelindustrie maken misbruik van de relatief hoge graanprijs. Ze verhogen de prijs van brood met een onevenredig percentage en als de prijs van graan zakt, zakt de prijs voor een brood nooit mee.
Dat liet de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) woensdag weten.Volgens NAV-voorzitter Hanny van Beek-van Geel rechtvaardigt de graanprijsstijging van de afgelopen anderhalf jaar een verhoging van de broodprijs met ongeveer 10 eurocent. In de praktijk ging de prijs van brood volgens de NAV in twee stappen met tientallen centen omhoog.
De vakbond vindt dat de broodproducenten handig gebruikmaken van de stijgende graanprijs. In de totaalkosten voor het maken van een brood speelt de prijs van graan slechts een marginale rol. In een brood van 750 gram zit ongeveer 680 gram tarwemeel. De prijs van graan verdubbelde in de afgelopen anderhalf jaar per brood naar 18 cent. Een brood kost gemiddeld 1,75 euro.
„Toen medio 2006 de graanprijs voor het eerst hoger was, was dit voor de broodindustrie aanleiding om de prijs te verhogen met ruim 10 cent, terwijl toen op grond van de hogere graanprijs 4 of 5 cent per brood gerechtvaardigd was”, stelt Van Beek-van Geel.
De boerenvakbond stoort zich zeer aan de houding van de bakkerswereld en dan met name aan de Beko, de inkoopvereniging voor ambachtelijke brood- en banketbakkers. „Deze adviseert de bakkers om toekomstige energieprijsstijgingen en toekomstige loonkostenstijgingen nu door te berekenen in de broodprijs, omdat prijsverhogingen nu goed zijn uit te leggen”, stelt de NAV. De Beko zou haar leden adviseren om de prijs van brood te verhogen met 17 eurocent. De Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) adviseert een broodprijsstijging van 10 tot 20 eurocent.
„De prijsstijging van het brood gaat absoluut niet over de ruggen van de akkerbouwers”, aldus Rien van der Molen van NBOV. „Voor brood is meer nodig dan alleen graan. Zo is de prijs van boter de afgelopen maand met meer dan 15 procent gestegen, bij het melkpoeder is een stijging van 30 procent op te merken.” Van der Molen wil duidelijk laten weten dat het onzin is dat de bakkers misbruik maken van de graanprijs. „Wij hebben de graanprijs niet in de hand. De sector kan de stijging niet zelf bekostigen.”
Matthé Elema, secretaris van het productschap Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP), legt uit dat normaal aan het begin van het seizoen de prijs lager is en dat deze stijgt naarmate het seizoen vordert. „Dit jaar blijft de prijs echter stijgen, dat is heel bijzonder.”