Binnenland

Friso en Mabel wijzigden Wikipedia–info zelf

DEN HAAG (ANP) – Prins Friso en prinses Mabel hebben zelf de informatie over Mabel op de Engelstalige Wikipedia–encyclopedie gewijzigd. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdagavond namens het paar gezegd, naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad.

29 August 2007 20:05Gewijzigd op 14 November 2020 05:03

Via een internetverbinding van Huis ten Bosch, waar de koningin woont, heeft het paar informatie gewijzigd. Het gaat om de vermelding dat de prinses voorafgaand aan haar huwelijk met prins Friso ’incomplete and false information’ (onvolledige en onjuiste informatie) verstrekte over haar verleden. Dat ’and false’ werd verwijderd. Inmiddels zijn deze woorden weer terug en ook de Nederlandse versie maakt gewag van ’naar de mening van premier Balkenende ’onvolledige en onjuiste’ informatie’.De prins en prinses hebben volgens de RVD willen aansluiten op hun eigen brief van 9 oktober 2003 aan premier Jan Peter Balkenende. In die brief stelden zij onder meer dat de mening van de premier was gebaseerd op „het onvolledig beeld" dat zijzelf hadden opgeroepen ten aanzien van de relatie van Mabel en topcrimineel Klaas Bruinsma.

Het paar benadrukte woensdagavond dat ze destijds meerdere malen in interviews heeft aangegeven niet het volledige beeld te hebben geschetst.

Wikipedia is gratis te raadplegen. Internetgebruikers kunnen zelf bijdragen leveren. Daarbij geldt als uitgangspunt dat lezers elkaar corrigeren zodat een evenwichtig en betrouwbaar aanbod aan informatie ontstaat.

Het is niet voor het eerst dat mensen of bedrijven informatie over zichzelf op Wikipedia wijzigen. Vorig jaar nog besloot de internetencyclopedie dat leden van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging geen wijzigingen meer mogen aanbrengen in artikelen. Congresleden bleken sommige kritische artikelen over henzelf te hebben (laten) veranderen.

Medewerkers van de Australische premier John Howard verwijderden informatie over hem, hoewel hij daar volgens zijn woordvoerder niet om gevraagd had. De verdwenen informatie bevatte onder meer kritiek op Howards controversiële beleid inzake de detentie van asielzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer