Verhalen van broeders en zusters uit lijdende kerk
”BuiteNgewone toewijding” gaat over de vervolging en het lijden van christenen uit verschillende landen en uiteenlopende perioden. Een lange rij van namen van christenen passeert de revue, namen vanuit de Bijbel zoals die van Stefanus tot aan Ayub Masih, de Pakistaanse christen die ter dood was veroordeeld wegens belediging van Mohammed en die op 15 augustus 2002 door het Opperste Gerechtshof werd vrijgesproken.
Het boek ”BuiteNgewone toewijding” is een vertaling van ”Extreme Devotion”, uitgegeven door The Voice of the Martyrs, de organisatie die door de bekende ds. Richard Wurmbrand is gesticht. Het is geschreven in de vorm van een dagboek. Het bevat 365 ”waargebeurde” verhalen van broeders en zusters uit de lijdende kerk.Elke bladzijde begint met een korte inleiding waarin de achtergrond van de persoon waarover het verhaal gaat wordt weergegeven. Daarna volgt het eigenlijke verhaal over de martelaren en aan het einde wordt geprobeerd weer te geven wat de les van deze geschiedenis voor onszelf zou kunnen zijn. In de kantlijn staat voor elke dag een tekst uit de Bijbel weergegeven. Steeds wordt gebruikgemaakt van de Statenvertaling. Ook staan er in deze kantlijn verschillende tekstverwijzingen.
Het is belangrijk voor de kerk in het ”vrije” westen om voortdurend bij de lijdende kerk stil te staan en voor haar te bidden. De Kerk is één lichaam, waarvan in 1 Kor. 12:26 geschreven staat: wanneer één lid lijdt, zo lijden al de leden mee. Een nadeel van een boek als dit is dat de inhoud al tot de geschiedenis behoort, zodat niet gericht voor een bepaald land of een bepaalde persoon gebeden kan worden. Ook wordt bij de inleiding zelden een datering aangegeven, zodat verhalen moeilijk in hun context te plaatsen zijn.
Gezien de bron van het boek is het te begrijpen dat het boek nogal veel verhalen bevat over ds. Richard Wurmbrand en personen rondom deze predikant. Deze verhalen zijn waarschijnlijk dan ook de betrouwbaarste van de ”waargebeurde” verhalen. Als het gaat over de christenen uit de geschiedenis, zijn er nogal wat verhalen gebaseerd op de overlevering, zoals die over de dood van de apostelen. Dat geldt eveneens voor verhalen uit de tijd van de eerste christengemeenten.
Ook bij verhalen uit landen die niet tot het voormalige Oostblok behoorden, rijzen soms vragen over de juistheid. Dat Pakistaanse soldaten een verlamde dominee een strop om de nek doen, lijkt een onwaarschijnlijk verhaal. ’s Zondags staan er bij de ingang van de kerken juist soldaten om te voorkomen dat de eredienst zou worden verstoord door dit soort groepen. Desondanks gebeurt het inderdaad dat er kerken in vlammen opgaan en dat ook daar christenen worden gemarteld door fundamentalistische moslims.
Het is het nadeel van de zeer korte inleidingen op de verhalen: er wordt soms zo ongenuanceerd over de vervolgingen gesproken. Christenen in Indonesië gedragen zich bij onlusten, bijvoorbeeld op Celebes, niet altijd zoals de Bijbel dat aangeeft. Ook romantische verhalen als dat van de Titanic worden beschreven, waarbij de vraag is of alles wel zo waargebeurd is. Het verhaal over Tibet is onjuist. Hoe kunnen fanatieke moslims in het boeddhistische Tibet, al of niet na de inval van de Chinese communisten in 1950, een massamoord plegen en hoe kan er sprake zijn van islamitische deserteurs uit het leger?
Dat wil niet zeggen dat er geen indrukwekkende verhalen in het boek te vinden zijn, zoals het verhaal van Victor Belikh en vele andere verhalen. Zulke verhalen zorgen ervoor dat je bescheiden bent in de kritiek op deze martelaren.
Uit het derde gedeelte van de verhalen, de toepassing op het heden, blijkt dat het schrijversteam van het boek afkomstig is uit wat we in Nederland de evangelische beweging noemen. Er wordt van uitgegaan dat de lezers allen in Christus geloven en Hem liefhebben.
Als u er een stille tijd op nahoudt, zal naast gebed en Bijbellezen ook een dagboek zijn waarde hebben. Dit boek zou daarnaast gelezen kunnen worden om ons steeds bewust te doen zijn van de vele christenen die op deze aarde om hun geloof lijden. Toch zou ik liever een dagboek over de lijdende Christus aanbevelen dan een dagboek over de lijdende christen.
N.a.v. ”BuiteNgewone toewijding: 365 waargebeurde verhalen van broeders en zusters uit de lijdende kerk”, uitg. Grace Publishing House en SDOK, Veenendaal, 2007; ISBN 97 8907 7669 112; 368 blz.; € 20,95.