Buitenland

Parlement Turkije kiest Gül tot president

ANKARA - De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, is, zoals verwacht, dinsdag door het Turkse parlement tot president gekozen. Gül verwierf in de derde ronde, waarbij een eenvoudige meerderheid voldoende was, 339 stemmen.

Buitenlandredactie
29 August 2007 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 05:03

In de twee eerdere rondes was een tweederdemeerderheid nodig. Gül slaagde er niet in die te verkrijgen. Güls AK-partij beschikt sinds een overtuigende zege bij de parlementsverkiezingen van juli over een ruime meerderheid van 341 van de 550 parlementszetels.Na zijn inauguratie prees de 56-jarige Gül het seculiere bestel van Turkije. „Secularisme, een van de belangrijkste principes van onze republiek, is zowel een voorwaarde voor sociale vrede als een bevrijdend model voor uiteenlopende levensstijlen”, zei Gül. De kersverse president zei alle Turken zonder vooroordelen tegemoet te zullen treden. „Ik zal mijn onpartijdigheid met de grootste zorgvuldigheid behouden.”

Hoewel het presidentschap grotendeels een ceremoniële functie betreft, gaat het ambt gepaard met de bevoegdheid om wetsvoorstellen met een veto te blokkeren. Toen de als een islamist beschouwde Gül zich maanden geleden kandidaat stelde, stuitte dat op zo veel verzet van de seculiere elite dat een politieke crisis ontstond en premier Recep Tayyip Erdogan vervroegde verkiezingen uitschreef.

De Europese Unie heeft de verkiezing van Gül direct verwelkomd. Zij hoopt dat de nieuwe president het land politiek en economisch verder zal hervormen. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei ook te hopen dat de overwinning van Gül, die als minister van Buitenlandse Zaken nauw betrokken was bij de toetredingsonderhandelingen met de EU, een nieuwe impuls zal betekenen voor het Europees-Turkse overleg.

Erdogan en Gül ontkennen dat zij islamisten zijn en Gül heeft steeds benadrukt dat hij de seculiere staatsvorm zal respecteren. De EU heeft zich niet over de islamitische achtergrond van Gül uitgesproken.

Sommigen zeggen dat de AK-partij zich een stuk democratischer opstelt dan het seculiere establishment, dat wordt gesteund door het leger, dat in de laatste decennia diverse staatsgrepen heeft gepleegd. Secularisten vrezen echter dat de AK-partij er een geheime islamitische agenda op nahoudt en dat met het aantreden van Gül elke rem op islamisering van de staat ontbreekt.

Een heikel punt is dan ook het feit dat de vrouw van Gül een hoofddoek draagt. Het echtpaar neemt zijn intrek in het presidentiële paleis dat eens Mustafa Kemal Atatürk toebehoorde. Als grondlegger van de seculiere Turkse republiek is Atatürk een nationale held en op het beledigen van zijn naam staat in Turkije nog altijd een straf. Sommigen menen dat een hoofddoek in het paleis neerkomt op belediging van de nalatenschap van de Turkse vader des vaderlands.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer