Kerk & religie

Ingebruikname Bethelkerk

De hersteld hervormde gemeente van Sint Annaland zal op 14 september haar nieuwe kerkgebouw, dat de naam Bethelkerk krijgt, officieel in gebruik nemen. Dat meldt de bouwcommissie van de gemeente in een persbericht.

28 August 2007 10:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:03
SINT ANNALAND – Het nieuwe kerkgebouw van de hersteld hervormde ge meente van Sint Annaland. Foto RD, Sjaak Verboom
SINT ANNALAND – Het nieuwe kerkgebouw van de hersteld hervormde ge meente van Sint Annaland. Foto RD, Sjaak Verboom

Tijdens een dienst zal de bouwcommissie het kerkgebouw overdragen aan de kerkvoogdij, waarna de plaatselijke predikant ds. P. C. Hoek zal voorgaan en het kerkgebouw als kerk in gebruik zal nemen.De hersteld hervormde gemeente hield sinds september 2004 haar kerkdiensten in de kerk van de plaatselijke gereformeerde gemeente. Na alle voorbereidingen is in oktober 2006 gestart met de bouw van de nieuwe kerk.

De kerk biedt plaats aan 365 kerkgangers. Ook zijn er diverse zalen, een crèche en een jeugdhonk.

Ter gelegenheid van de opening zal er op 1 september een open dag worden gehouden. Er is dan ook een grote verkoping op het parkeerterrein rond de kerk aan de F. M. Boogaardweg.

Actie ”Glas in nood” Franeker (I)
De protestantse gemeente van Franeker is gestart met de actie ”Glas in nood”. Daarmee hoopt de kerkelijke gemeente 100.000 euro binnen te halen voor de restauratie van de glas-in-loodramen van de Martinikerk. Dat meldt het Friesch Dagblad.

Alle 27 ramen moeten uit de kerk verwijderd worden om in de werkplaats van een glazenier gerestaureerd te kunnen worden. „Niet allemaal tegelijk natuurlijk”, zegt Corrie Roersma, lid van de restauratiecommissie, in het FD. „Al het lood van de ramen moet worden vervangen. De laatste restauratie was in de Tweede Wereldoorlog. Toen was het lood van een veel slechtere kwaliteit dan tegenwoordig. Ook wordt alles schoongemaakt, alle ruitjes moeten eruit en de kapotte vervangen.”

De restauratie van de ramen kost ruim 300.000 euro. De Rijksdienst voor archeologie, cultuur en monumenten draagt 230.000 euro bij. Daarnaast moet er ook ander onderhoud aan de kerk gedaan worden. „Maar dat is minder noodzakelijk. Als we genoeg fondsen werven en we houden geld over na de restauratie van de ramen, zijn de kleinere dingen aan de beurt”, aldus mevrouw Roersma.

De protestantse gemeente van Franeker heeft voor de opknapbeurt van de ramen 30.000 euro in kas. „Door de openstelling van de kerk van 1 mei tot 1 oktober hebben we al wat vaste inkomsten”, vertelt Roersma. „De entree van de Martinikerk is vrij tijdens de openstelling, maar er staat wel een grote melkbus waarbij staat dat de opbrengst voor de restauratie is. En we verkopen in de kerk onder andere kaarten.”

Het ontbrekende bedrag wil de restauratiecommissie inzamelen door de actie ”Glas in nood”. „De commissie gaat de komende tijd fondsen aanschrijven”, vertelt Roersma. „Ook gaan we allerlei acties houden.”

Actie ”Glas in nood” Franeker (II)
De commissie hoopt dat de restauratie klaar is voor de openstelling van de kerk in 2008. Deze week telde de Martinikerk de 15.000e bezoeker van dit seizoen. Roersma verwacht dat het bezoekersaantal op 1 oktober de 20.000 heeft bereikt.

De Martinikerk in Franeker is een in 1420 gebouwde laatgotische pseudobasiliek, opgetrokken in oude kloostermoppen en gedekt met een houten kap. Het is een van de weinige kerken in het noorden van het land met een ronde kooromgang.

De restauratie van de ramen is het tweede deel van een grootschalig restauratieproject. Roersma: „In de jaren 2000 en 2001 is de eerste fase van de restauratie voltooid. Toen is het houtwerk in de kap hersteld en zijn de leien vervangen. Ook is afgerekend met de boktor.”

Nieuwe galerij Oud-Beijerland
De gereformeerde gemeente van Oud-Beijerland neemt zondag een nieuwe galerij in gebruik. De galerij was nodig om de groei in het ledental, dat nu ruim 850 bedraagt, op te vangen.

Veel werk is verricht door vrijwilligers, zodat de gemeente flink op de kosten kon besparen.

Het totaalaantal zitplaatsen in de kerk komt met de galerij op 800. In de toekomst is het mogelijk extra banken op de galerij te plaatsen, waardoor het aantal zitplaatsen zal toenemen tot 930. Door middel van een vouwwand kan ook nog een zaal bij de kerk getrokken worden, waardoor uiteindelijk ruim 1100 mensen in het kerkgebouw een zitplaats kunnen vinden.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer