Buitenland

Belgische kabinetsformatie bijna zeker mislukt

BRUSSEL (AP) – De Belgische kabinetsformateur Yves Leterme is donderdagmorgen na langdurig nachtelijk overleg met lege handen komen te staan. Zijn poging een centrumrechtse regering van christen–democraten en liberalen te vormen lijkt tot mislukking gedoemd. Leterme erkende dat hij er niet in was geslaagd een geschil over zelfbestuur op te lossen en de Waalse en de Vlaamse partijen op een lijn te krijgen. Belgische media meldden dat hij zijn opdracht zou willen teruggeven aan koning Albert, maar Leterme noch het koninklijk paleis wilde dit bevestigen.

23 August 2007 21:34Gewijzigd op 14 November 2020 05:02

Leterme probeert al sinds 16 juli overeenstemming tussen de partijen te bewerkstelligen, maar de Franstaligen blijven zich verzetten tegen Vlaamse eisen voor meer autonomie. De Waalse politici vrezen dat concessies ten aanzien van de Vlaamse eisen het einde zouden inluiden van België als federale eenheidsstaat. Zij zelf eisen waarborging van de rechten van Franstalige minderheden in Vlaamstalige regio’s, die voor de Vlamingen weer onaanvaardbaar waren.De Waalse liberale leider Didier Reynders gaf maandag Leterme tot en met donderdag de tijd om met een ontwerpregeringsprogramma te komen, inclusief een oplossing voor het autonomievraagstuk. Als Leterme niet zou slagen, zou hij de opdracht moeten teruggeven. Voor donderdagmiddag stond verder overleg gepland, maar dat werd afgezegd. Volgens de media was koning Albert van zijn vakantieoord Frankrijk op weg naar Brussel.

De liberalen en de christen–democraten behaalden de meeste stemmen in de verkiezingen van 10 juni en hoopten op vervanging van de centrumlinkse regering van demissionair premier Guy Verhofstadt door een regering van christen–democratische en liberale signatuur. De aloude tegenstellingen tussen Wallonië en Vlaanderen lijken evenwel roet in het eten te gooien.

Centraal in de discussie staan rechten die aan de Frans sprekende minderheid in districten rond Brussel – officieel Vlaams territorium – zijn verleend. Vlaamse politici willen een tweetalig kiesdistrict verdelen zodat de Franstalige partijen niet langer kunnen meedoen aan verkiezingen in de Vlaamse voorsteden. De Franstaligen zijn hiertoe alleen bereid mits het Frans mede voertaal wordt in die voorsteden, zodat Frans sprekende Belgen op het gemeentehuis hun eigen taal kunnen spreken. De Vlamingen zijn hiertoe niet bereid.

België werd in de jaren ’80 een federale monarchie. Sindsdien is er een ontwikkeling op gang gekomen naar steeds meer autonomie voor beide bevolkingsgroepen. De impasse in de regeringsformatie valt samen met de traditionele zomerbijeenkomsten van Vlaamse groeperingen die naar onafhankelijkheid streven. Zondag kwamen ongeveer vijfduizend mensen bijeen in West–Vlaanderen om te luisteren naar Vlaamse politici die tot onafhankelijkheid opriepen. Voor het komende weekeinde is een nog grotere bijeenkomst gepland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer