Binnenland

Marokkaanse douaniers krijgen les van Stichting AAP

ALMERE (ANP) – Stichting AAP gaat volgende zomer opnieuw over de grens aandacht vragen voor de smokkel van berberapen. Medewerkers van AAP deelden de afgelopen weken in Marokko en Spanje folders uit aan vakantiegangers en gaven training aan zestig Spaanse douaniers. De Marokkaanse douaniers volgen in februari.

23 August 2007 17:07Gewijzigd op 14 November 2020 05:02

„Klaar ben je nooit, maar dit was goed. Autoriteiten in Marokko nemen ons nu serieus terwijl ze vroeger alleen oog hadden voor de problemen die deze apen veroorzaakten", meldt Rikkert Reijnen, woordvoerder van Stichting AAP.AAP vangt uitheemse dieren op die in beslag zijn genomen of zijn afgestaan. Hoewel de handel in deze beschermde dieren slechts onder voorwaarden is toegestaan, belanden steeds meer berberapen in de opvang. Volgens directeur David van Gennep komt dat doordat jonge apen na een vakantie in Marokko mee naar Nederland worden genomen en dan al snel geen ideaal huisdier blijken.

In de jaren ’70 telde Marokko nog 17.000 in het wild levende berberapen, nu zijn er nog 8.000. In de uitgedeelde folders waarschuwt AAP voor de risico’s die kleven aan het meenemen van een berberaap: het dier kan ziek zijn en flinke bijtwonden veroorzaken. AAP hoopt dat het preventief werkt wanneer Marokko–gangers worden gewezen op de gevolgen van het meenemen van een berberaap.

Reijnen: „De reacties van vakantiegangers waren vooral positief. De vraag is natuurlijk of dat de mensen zijn die zo’n dier meenemen. Wij hebben aan de inzitten van 60.000 auto’s flyers uitgedeeld. Op de 1,5 miljoen vakantiegangers is dat niet genoeg. We moeten het nog efficiënter aanpakken".

Daarbij zou het volgens hem helpen als er straf zou volgen op het smokkelen van deze beschermde dieren. Wie nu wordt betrapt, moet het dier inleveren en mag dan doorrijden. De Spaanse douane schat dat 2 procent van alle dieren die de grens overgaan, in beslag wordt genomen.

Stichting AAP hoopt dat in beslag genomen apen ook in Spanje en Marokko zo goed opgevangen en geresocialiseerd worden dat ze weer in het wild kunnen worden uitgezet. „Wij beginnen niet iets in Marokko. Wel bieden we onze kennis aan. Het vereist allemaal veel voorbereiding, maar uiteindelijk kunnen hopelijk de apen die hier bij ons terecht komen, terug naar Marokko".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer