Universiteiten vrezen banenverlies
DEN HAAG - De universiteiten vrezen dat 1100 banen van jonge onderzoekers op het spel staan als het kabinet zijn plannen voor de financiering van het wetenschappelijk onderzoek doorzet.
De vereniging van universiteiten VSNU heeft dat in een brief aan minister Plasterk (Onderwijs) geschreven. Het kabinet haalt 100 miljoen euro weg bij de rijkssubsidie voor de universiteiten en stelt dat geld beschikbaar aan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Die mag het verdelen onder universiteiten.Een woordvoerder van de minister heeft laten weten dat dit inderdaad het geval is, maar dat de herverdeling van geld niet tot problemen zal leiden zolang een universiteit een goed onderzoeksvoorstel indient bij de NWO. „Op deze manier komt het geld rechtstreeks bij de beste wetenschappers terecht”, aldus de zegsman. „Banen die bij de ene universiteit verdwijnen, zullen er dus bij de andere bijkomen.” De koepel vindt het op zich goed dat excellente onderzoekers meer geld krijgen, maar dat mag niet ten koste gaan van het gewone universitaire onderwijs en onderzoek. De universiteiten vrezen dat de onderzoekscapaciteit met 13 à 14 procent zal afnemen.
De VSNU stelt echter dat die 100 miljoen euro alleen maar dient om een ander financieel gat te dichten. VSNU-voorzitter Noorda vindt dat de plannen van het kabinet dan ook niet stroken met zijn ambities. „De universiteiten kunnen de voornemens van de regering onmogelijk zien als blijk van toenemende steun aan excellente wetenschappers”, aldus Noorda in de brief.
De universiteitenkoepel wijst er in zijn brief ook op dat er extra geld voor het hoger onderwijs is beloofd door het kabinet, maar dat daar nu weinig van terecht lijkt te komen. „Gezien het structurele karakter van de bezuiniging zal men de tering naar de nering moeten zetten. Dat zal in veel gevallen leiden tot het niet verlengen van contracten met jonge onderzoekers, vermindering van de beoogde instroom van hoogwaardig personeel (…). Kortom: alles behalve een versterking.”
Volgens de minister kloppen de beweringen over een financieel gat niet. „Er komt zelfs geld bij, van een gat is dus geen sprake.”