Buitenland

Hevige rellen in steden Bangladesh

DHAKA (AP) - De regering van Bangladesh heeft woensdag een uitgaansverbod ingesteld in universiteitssteden nadat bij heftige confrontaties tussen de politie en studenten een dode en ongeveer honderd gewonden waren gevallen.

23 August 2007 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 05:02
DHAKA – In Bangladesh zijn woensdag voor de derde opeenvolgende dag rellen uitgebroken tussen politie en studenten. De studenten eisen dat het leger zich terugtrekt uit de politiek. Bij de rellen viel zeker één dode. De interim regering riep woensdag de n
DHAKA – In Bangladesh zijn woensdag voor de derde opeenvolgende dag rellen uitgebroken tussen politie en studenten. De studenten eisen dat het leger zich terugtrekt uit de politiek. Bij de rellen viel zeker één dode. De interim regering riep woensdag de n

De studenten demonstreerden op verscheidene campussen voor opheffing van de noodtoestand. Het uitgaansverbod, dat om 20.00 uur lokale tijd voor onbepaalde tijd van kracht werd, geldt voor Dhaka en vijf andere steden, zei de regering.Politieauto’s met luidsprekers reden door de straten en riepen de inwoners ertoe op binnenshuis te blijven. Ordetroepen patrouilleerden in Dhaka, Rajshahi, Sylhet, Khulna, Barisal en Chittagong. Interim-premier Fakhruddin Ahmed beloofde in een korte toespraak voor de televisie dat het gaat om een tijdelijke maatregel die, zodra de situatie dat toelaat, onmiddellijk wordt opgeheven.

Het uitgaansverbod werd ingesteld op de derde dag van onlusten, nadat het geweld van campussen naar de straat was overgeslagen. De dode viel toen studenten van de universiteit van Rajshahi, in het noordwesten van het land, de woning van de waarnemend rector magnificus in brand staken en een controlepost van de politie aanvielen, zei het persbureau UNB. De studenten zeiden dat het mannelijke slachtoffer door de politie was doodgeslagen, maar volgens de politie was hij dodelijk getroffen door een steen die een student had gegooid.

Hoeveel steun de studenten onder de bevolking hebben is de vraag, maar in Dhaka sloten bewoners van sloppenwijken en straatventers zich bij de actievoerders aan. Ongeveer een uur na het ingaan van het uitgaansverbod gelastte de regering een verbod op alle dienstverlening voor mobiele telefoons, zei GrameenPhone, het grootste telecombedrijf.

President Iajuddin Ahmed stelde de noodtoestand in toen hij in januari verkiezingen afgelastte naar aanleiding van wekenlange straatprotesten en stakingsacties van oppositiepartijen die electorale hervormingen eisten. De interim-regering heeft de steun van het leger, dat in de jaren ’80 in Bangladesh aan de macht was.

De onrust begon toen studenten van de universiteit van Dhaka maandag sluiting eisten van een legerpost op hun campus. Nadat er 150 gewonden waren gevallen, trokken de soldaten zich dinsdag van de campus terug, maar de studenten voerden hun eisen op en de onrust breidde zich uit naar andere universiteiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer