Economie

Ballast Nedam verkoopt belang in baggerpoot

Ballast Nedam stapt noodgedwongen uit de bagger. Het in financiële problemen verkerende bouwbedrijf doet voor 210 miljoen euro afstand van zijn belang van eenderde in baggerbedrijf Ballast Ham Dredging (BHD). Het kan zijn aandeel volgens een afspraak aan mede-eigenaar HBG verkopen.

ANP
12 September 2002 15:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:48

De noodlijdende bouwonderneming uit Nieuwegein kan daarmee volgende maand een lening van 54 miljoen aan zijn obligatiehouders aflossen. De verzilvering van het belang levert dit jaar een boekwinst op van 60 tot 70 miljoen euro. Ook wordt de balans versterkt: de solvabiliteit, het vermogen om op lange termijn aan de financiële verplichtingen te voldoen, stijgt van 11 naar 20 procent.

„Verkoop van de bagger was de meest voor de hand liggende keuze”, verklaarde bestuursvoorzitter R. Kottman donderdag in een toelichting. Andere opties voor het aflossen van de lening, zoals het uitgeven van nieuwe aandelen, wogen volgens hem niet op tegen het afstoten van wat het bedrijf eerder omschreef als de „kip met gouden eieren”.

Tot vorige maand wilde Ballast juist nog heel BHD inlijven. Ballast en HBG lagen sinds april overhoop over de eigendomsverhoudingen van de gezamenlijke baggerdochter. HBG was overgenomen door het Spaanse Dragados en dat bedrijf kwam vervolgens weer voor korte tijd in handen van het eveneens Spaanse ACS. Ballast maakte zich zorgen over BHD en eiste het belang van HBG op.

Kottman wilde koste wat het kost de baggerdivisie behouden wegens de mooie cijfers en de glanzende toekomst. Ballast maakte pas half augustus bekend genoegen te nemen met het gedeelde belang, omdat de positie van HBG inmiddels helder was geworden door de overname van HBG door het Nederlandse BAM NBM.

Volgens Kottman is de huidige stap gezien de huidige problemen toch niet onbegrijpelijk. Voor de topman zijn de voordelen duidelijk: Ballast ontvangt binnen uiterlijk drie maanden zijn geld. De waarde van het contract stond al vast. Bovendien tast het afstoten van de baggertak niet de wezenlijke ziel van het bouwconcern aan. „Als je het zo analyseert, is het de juiste keuze.”

De directie is hard bezig het concern te saneren. Het bedrijf trekt zich grotendeels geheel terug op Nederlandse bodem. Om de financiële situatie van Ballast verder te verbeteren schrapt het bedrijf nog eens 160 arbeidsplaatsen extra in Nederland. Bij een eerdere ronde dit jaar moesten er al honderd mensen uit. Daarvan zijn er al zestig opgestapt. Het gaat vooral om arbeidsplaatsen bij ondersteunende diensten. Die worden overbodig omdat de activiteiten in het buitenland grotendeels verdwijnen. In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels 180 van de geplande 250 banen geschrapt.

HBG betaalt de resterende aandelen deels uit eigen middelen en deels met geld van de banken. HBG is gelukkig met de situatie omdat „de baggeractiviteiten in de toekomst voor hoge en stabiele marges zorgen”, aldus het Rijswijkse concern. HBG wordt naar eigen verwachting per oktober definitief overgenomen door BAM NBM.

Volgens analist R. Besseling van SNS Securities is Ballast Nedam nu een ’gedoodverfde overnamekandidaat’. „Want na alle reorganisaties blijft een eenvoudig Nederlands bouwbedrijf over zonder internationale activiteiten en zonder het ’goudklompje’ de bagger.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer