Meer klachten over mishandeling ’s Heeren Loo
HILVERSUM (ANP) – Mogelijk zijn meer bewoners van zorginstelling ’s Heeren Loo slachtoffer geworden van mishandeling.
Bleek eerder dat Stephanie Baas door een medebewoner is mishandeld, ook Jeroen Uyttenbogaart is in de zorggroep het slachtoffer geworden van mishandeling. Dat zeiden de ouders van de verstandelijk gehandicapte Jeroen dinsdag in een uitzending van het tv-programma EenVandaag.De jongen werd volgens zijn ouders net als de 19-jarige Stephanie (die in mei in coma raakte) door een medebewoner mishandeld. Dat gebeurde zelfs langdurig. Jeroen werd steeds angstiger en spastischer, aldus zijn vader en moeder.
Een medewerkster van de zorggroep, Ineke Stoffer, bevestigde dit voor de camera’s: „Hij wilde veilig wonen, dat konden wij hem niet bieden."
De ouders van Jeroen plus enkele medewerkers stellen dat hun klachten over onder meer werkdruk door de leiding niet serieus werden genomen. Het echtpaar Uyttenbogaart zegt zelfs zwijggeld aangeboden te hebben gekregen.
Slechts twee personeelsleden van de gehandicapteninstelling ’s Heeren Loo wilden voor de camera verschijnen, maar ook collega’s zouden volgens EenVandaag hebben gezegd dat geweldsincidenten binnen de instelling vaak voorkomen en dat leidinggevenden dat onvoldoende serieus nemen.
Bart ten Have van Vakbond Nu’91 heeft dezelfde geluiden vernomen. Er zou zelfs met ongekwalificeerd personeel worden gewerkt. Bestuursvoorzitter Anton Westerlaken bestrijdt dat. Het personeel is gekwalificeerd of in elk geval „praktisch gekwalificeerd”, zei hij, dat wil zeggen met een grote ervaring. Volgens Westerlaken heeft de zorginstelling wel af en toe „buitengewoon moeilijke groepen” onder de klandizie.
’s Heeren Loo heeft vier hoofdvestigingen in Nederland.