Syrië wil dat troepen vertrekken uit Irak
DAMASCUS - Syrië heeft maandag bij de Iraakse premier Nouri al-Maliki aangedrongen op een tijdschema voor de terugtrekking van de buitenlandse troepen in Irak.
Al-Maliki brengt zijn eerste officiële bezoek aan Syrië sinds hij in mei 2006 premier werd. Hij zal drie dagen in het land verblijven, waar hij in het verleden als balling een toevluchtsoord vond.De Syrische premier Naji Ottri beschuldigde de Amerikaanse coalitietroepen ervan verantwoordelijk te zijn voor de verslechterde veiligheidssituatie in het buurland. Ottri noemde de terugtrekking van de buitenlanders de sleutel tot nationale verzoening in Irak.
Iraanse regeringsmedewerkers lieten zich onlangs in soortgelijke bewoordingen uit tijdens een bezoek dat al-Maliki aan Teheran bracht. De druk van Teheran en Damascus weerspiegelt de spagaat waarin de Iraakse leider zit. Hij is militair volledig afhankelijk van Washington, terwijl hij voor vooruitgang in het vredes- en verzoeningsproces in eigen land niet zonder zijn buurlanden kan.
Syrië vangt ongeveer 1,5 miljoen Iraakse vluchtelingen op, meest in Damascus en de voorsteden daarvan. De infrastructuur in sectoren als het onderwijs, de gezondheidszorg en de huisvesting wordt door de vluchtelingen onder grote druk gezet. De regering heeft daarom de VS en Bagdad om financiële steun verzocht.
De beste manier om je waardering voor de Amerikaanse militairen in Irak te laten blijken, is door hen naar huis te laten terugkeren, zei de Amerikaanse Democratische senator Hillary Clinton maandag tegen een groep oorlogsveteranen. Clintons Republikeinse collega John McCain zei even later tegen dezelfde groep dat het terugtrekken van de Amerikaanse militairen een fout van historische proporties zou zijn. Beide senatoren zijn in de race om de nominatie voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.
Op de Amerikaanse militaire basis Fort Meade moet sinds maandag voor het eerst een officier terechtstaan wegens het gevangenisschandaal van Abu Ghraib. Kolonel Steven Jordan (51) heeft verklaard onschuldig te zijn.
Eind 2004 gingen beelden rond de wereld van Irakezen die door Amerikanen in Abu Ghraib werden mishandeld. Tot nu toe zijn slechts lagere militairen veroordeeld tot celstraffen, oplopend tot tien jaar, wegens hun rol in Abu Ghraib.