Kerk & religie

Klooster ‘leert’ ex-Irakgangers weer geloven

CAMBRIDGE - Kapitein Jeffrey Cox van de Amerikaanse National Guard heeft ze vaak gezien: soldaten die door het geweld en de dagelijkse sleur van de oorlog in Irak het zicht op God verloren. Hij hoopt dat ze hun geloof ’terugvinden’ in een episcopaals klooster aan de oever van de rivier de Charles.

Kerkredactie
17 August 2007 23:18Gewijzigd op 14 November 2020 05:01

De Sociëteit van Sint-Johannes de Evangelist verzorgt tijdens een weekend in oktober een „genezingsretraite” voor militairen die terugkomen uit oorlogsgebieden. Doel van de retraite is om soldaten ruimte te geven voor reflectie, het delen van ervaringen, en het weer oppakken van „het geloof en het leven thuis.”„Ik zeg niet dat een weekend alle problemen oplost, maar het kan mensen wel tijdelijke verlichting geven”, zegt Cox tegenover het Amerikaanse persbureau Associated Press. „Ze worden niet alleen in staat gesteld te praten over wat er in hun hart en gedachten leeft, maar ook in hun ziel.”

Cox, die studeert voor priester binnen de Episcopale Kerk, was sociaal hulpverlener voor de Amerikaanse troepen in Irak. Nu is hij contractant voor het Army’s Wounded Warrior-programma, dat zwaargewonde en invalide soldaten ondersteunt. Door oorlog kan geloof ’verdwijnen’, ontdekte hij.

The retraite, die losstaat van het militaire programma, is toegankelijk voor iedereen die door de oorlog is getroffen. Ook aanhangers van andere godsdiensten zijn welkom, aldus broeder Roy Cockrum van de sociëteit. Hij hoopt dat de deelnemers een plaats van rust zullen vinden, waar ze merken dat „God en anderen voor hen zorgen.”

De Sociëteit van Sint-Johannes de Evangelist is gesticht in Engeland in 1870 en telt nu 22 broeders, inclusief 18 broeders in Cambridge en het centrum in West Newbury. Tot de bewoners in Cambridge behoort ook Thomas Shaw, bisschop van het episcopale diocees Massachusetts.

Het gebouw van de sociëteit lijkt op een oud christelijk klooster. De spartaans aandoende kamers bieden niet meer dan een bed en stilte. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel. Cox ervoer het zelf. Hij verbleef er een jaar lang na zijn terugkeer uit Irak in oktober 2005.

De stress die het leven in oorlogsgebied met zich meebrengt, is meer dan alleen het geweld, zegt Cox. Mensen kunnen zich daardoor verloren voelen en de spiritualiteit verdwijnt. Volgens Cox weten andere hulpverleners vaak niet hoe zij de ziel moeten aanspreken. „Wat wij gaan doen, is de wijsheid van de monniken gebruiken om rechtsreeks door te dringen tot de ziel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer