Minister heropent gesprek met corporaties
DEN HAAG - Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie vervolgt volgende week de onderhandelingen met de woningcorporaties over de aanpak van de veertig door het kabinet geselecteerde achterstandswijken.
Dat heeft de koepel van woningcorporaties Aedes bekendgemaakt.Voor de zomer slaagden beide partijen er niet in overeenstemming te bereiken over een plan van aanpak. Deze week voerden Vogelaar en Aedes voor het eerst sinds de zomervakantie weer een gesprek.
Het kabinet verlangt van de corporaties een jaarlijkse bijdrage van 750 miljoen euro, hetzij via een vermogensheffing, hetzij op basis van vrijwilligheid. De corporaties voelen weinig voor een dergelijke afroming van hun vermogen. Politiek en corporaties verschillen daarnaast van mening over de vraag hoe het geld om de aandachtswijken aan te pakken moet worden beheerd. Het kabinet dringt aan op een publiek wijksubsidiefonds, terwijl de corporaties voorstander zijn van een private investeringsmaatschappij.
Om een uitweg uit de impasse te vinden, heeft Aedes voorgesteld overheidsgebouwen zoals ziekenhuizen, verzorgingshuizen en scholen over te nemen. Op die manier komt het kabinet aan het geld, en krijgen de corporaties daar iets voor terug.
Volgens Aedes zijn de ambtenaren van Vogelaar deze mogelijkheid op dit moment aan het doorrekenen. „Er wordt hevig gepraat en gerekend”, aldus een woordvoerster van de organisatie.
Medio juli zei Aedes zich desnoods via een proces te zullen verzetten tegen een vermogensheffing voor corporaties ten behoeve van een publiek wijksubsidiefonds. „In onze ogen betekent dat een onnodige bureaucratiseringsslag. Verder hebben wij de indruk dat het kabinet het fonds ziet als spaarpotje dat aan het gewenste begrotingsoverschot moet bijdragen. Niet voor niets onderstreepte de minister tot dusver dat er sprake moet zijn van een vertraagd uitgaveritme. Dat staat haaks op ons voornemen om snel aan de slag te gaan”, aldus Aedesdirectielid H. Witte destijds.
De aanpak van de veertig probleemwijken is een van de speerpunten van het kabinet. Volgens een woordvoerder van minister-president Balkenende is de premier er in die zin mee bezig. „Maar het is niet zo dat hij zich gaat mengen in de onderhandelingen of er een bijzondere rol in gaat spelen”, aldus de zegsman.