Met „super-TomTom” de Grebbelinie op
WAGENINGEN - De kogelgaten in een paar bomen langs de Grebbeberg waren hem nog nooit opgevallen. Vrijdag, toen hij met een slim navigatiesysteem boordevol historische informatie door de Gelderse Vallei wandelde, zag onderzoeker Martin Goossen ze wel.
Met een navigatiesysteem op zak kijk je heel anders naar het landschap, stelt de onderzoeker van Wageningen Universiteit. In opdracht van de provincie Utrecht ontwikkelt hij met een aantal collega’s een zogenaamde digitale wichelroede.Het apparaat heeft een aantal voorgeprogrammeerde wandelroutes. Daarnaast kunnen mensen zelf struinen of op internet een eigen route uitstippelen. Via een gps-systeem kan de recreant filmpjes, foto’s en teksten bekijken over de plaats waar hij langsloopt of -fietst.
Gisteren testte een team van twintig mensen het nieuwe technische snufje op kinderziekten. „In het ontwerp zaten niet echt fouten”, aldus Goossen. „Wel waren er problemen met de internetverbinding. Het binnenhalen van informatie duurde soms wat lang.”
„Opeens hoor je: tjingelingtingting”, zegt Goossen. „Dan ben je op een punt waar informatie over te krijgen is.” Dat is niet alleen feitelijke geschiedenis. Juist ook een „leuk verhaal” moet erbij zitten, vindt de onderzoeker. „Bijvoorbeeld niet alleen: dit is een kazemat, maar ook een anekdote over soldaten die bij fort Daatselaar met elkaar in conflict kwamen. Of iets over meneer Ouwehand, die in de oorlog zijn dieren moest doden, maar er een aantal weg smokkelde.”
De eerste gebruikers gisteren waren enthousiast, merkte Goossen. „Super-TomTom, zo noemde iemand het apparaat. De mensen namen echt de tijd om de informatie tot zich te nemen.” Ook maakten ze gebruik van de mogelijkheid om zelf informatie toe te voegen, die andere gebruikers vervolgens ook kunnen bekijken. „Vooral foto’s waren dat, nog niet veel tekst.”
Wanneer het slimme navigatiesysteem de markt op gaat, is nog niet bekend. „Misschien liggen ze ooit bij de VVV, dan kunnen toeristen ze daar huren.” Zeker is dat nog niet, want Goossen wacht eerst de resultaten van het totale onderzoek af. Die komen waarschijnlijk eind dit jaar.