Economie

Donner verwacht geen vlucht pensioenfondsen

DEN HAAG (ANP) - Minister Donner (Sociale Zaken) verwacht geen vlucht van pensioenfondsen naar België.

16 August 2007 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 05:01

Weliswaar gelden er bij de zuiderburen soepelere regels voor de spaarfondsen van werknemers voor hun oude dag, maar dat maakt de situatie in België wat dat betreft ook onzekerder. Zo zijn volgens de bewindsman pensioenfondsen in België sterker afhankelijk van het individuele oordeel van de toezichthouder.Dat blijkt uit een brief van Donner woensdag aan de Tweede Kamer. Eerder dit jaar ontstond er ophef in de Kamer, omdat België folders verspreidde in Nederland om pensioenfondsen over de grenzen te lokken. Aangezien de minister de Kamer toen niet kon geruststellen, vroeg partijgenoot CDA-Kamerlid Omtzigt aan de bewindsman de risico’s in kaart te brengen.

Omtzigt reageert „gematigd positief” op de brief van Donner. Hij wacht nog op beleid van het kabinet om de Nederlandse pensioenmarkt aantrekkelijker te maken ten opzichte van het buitenland. Maar de CDA’er is blij dat de bewindsman nu preciezer uitlegt wat de situatie is.

De minister wees er bijvoorbeeld dit voorjaar al op dat alle werknemers die door een cao verplicht deelnemen aan een pensioenfonds worden beschermd door Nederlandse regels. Het maakt volgens hem niet uit of de financiële instelling hier of in het buitenland is gevestigd. Maar volgens Omtzigt zegt Donner nu duidelijk dat De Nederlandsche Bank (DNB) ook in België in actie kan komen als er verkeerde verwachtingen worden geschapen bij werknemers in Nederland.

Overigens verwacht Donner dat verplaatsing van pensioenfondsen voor 70 procent van de Nederlandse werknemers niet aan de orde is, omdat de verplichte deelneming aan het fonds vervalt bij een verhuizing naar het buitenland. Ook acht hij de kans dat een fonds zichzelf hier opheft om in het buitenland opnieuw te beginnen klein, omdat het erg ingewikkeld zou zijn.

Verder wijst de minister erop dat werknemers, die in pensioenbesturen door vakbonden vertegenwoordigd worden, met werkgevers zelf de risico’s kunnen afwegen als ze kiezen voor een verplaatsing naar het buitenland. „Als de toezichthouder minder strenge eisen aan de reserves stelt, lopen de werknemers meer kansen dat ze niet krijgen wat hun is beloofd. Ook kan de werkgever dan gedwongen zijn meer premie te gaan betalen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer