„Situatie kerk in Duitsland vrij stabiel”
MÜNCHEN - De situatie van de protestantse kerken in Duitsland is stabieler dan ze lijkt. In de afgelopen dertig jaar bleef het aandeel protestanten dat zich naar eigen zeggen nauw of ten minste redelijk nauw met zijn kerk verbonden wist, met 37 procent constant.
Daarop wijst de bisschop van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Beieren, Johannes Friedrich (München), in een essay getiteld ”Hoe christelijk is Beieren in 2020?” Hij schreef het essay voor de christelijk-sociale Hanns Seidel Stichting.Het aantal leden dat mogelijk de kerk wilde verlaten, nam af, schrijft Friedrich. Het aantal toetreders nam echter toe. Ook het aantal mensen dat zich waarschijnlijk aan de kerk zal onttrekken (zogenoemde ”Austrittsgeneigten”), nam aanzienlijk af.
Volgens Friedrich gaat iedere zondag 5 tot 7 procent van de Duitse protestanten naar de kerk. Gerekend over heel Duitsland zou het aantal kerkgangers daarmee veel hoger zijn dan het aantal voetbalfans dat in alle stadions samen bijeenkomt.
Als het om de toekomst van de kerk gaat, ziet de bisschop een rol voor de politiek weggelegd. „De geschiedenis wijst uit dat politieke systemen hele landstreken vergaand kunnen ontkerstenen”, schrijft hij. „Omgekeerd kan de politiek eraan bijdragen dat het christelijke in het bewustzijn van het openbare leven aanwezig blijft.”
Dat veel kerkleden niet meer uit de voeten kunnen met christelijke leerstellingen kan hun niet zomaar aangerekend worden, zo is Friedrichs overtuiging. Veel meer moeten voorgangers zich afvragen of, en zo ja hoe de centrale inhoud van de Bijbel en de belijdenis sterker op het alledaagse leven van mensen betrokken en aannemelijk gemaakt kan worden.