Binnenland

Oppositie en vakbonden: Compensatie koopkrachtdaling

DEN HAAG (ANP) – Oppositiepartijen en vakbonden eisen dat het kabinet ervoor zorgt dat in ieder geval de laagste inkomens er volgend jaar in koopkracht niet op achteruitgaan. Ze zouden het onacceptabel vinden dat bij een goed draaiende economie juist minima en gepensioneerden de dupe zijn.

15 August 2007 18:13Gewijzigd op 14 November 2020 05:01

Uit nieuwe berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), die woensdag binnen het kabinet zijn besproken, blijkt dat huishoudens volgend jaar gemiddeld zeker een half procent minder te besteden hebben. Voor ouderen en minima dreigt een koopkrachtverlies van 1 procent of meer. De daling wordt onder meer veroorzaakt door stijgende ziektekostenpremies en door belastingverhogingen in het regeerakkoord. Ook valt de cao–loonstijging lager uit dan eerder verwacht.Onbegrijpelijk en onacceptabel, vinden VVD, SP en GroenLinks. VVD–leider Rutte wil dat minister Bos van Financiën ervoor zorgt dat de ministeries minder uitgeven, zodat er geld beschikbaar komt voor lastenverlichting. Volgens SP–Tweede Kamerlid Karabulut zijn de cijfers „niet bepaald het voorbeeld van de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten". In de ogen van GroenLinks is het onvermijdelijk dat de hogere inkomens volgend jaar wat inleveren om de minima volgend jaar in de plus te helpen en modale huishoudens minstens op nul.

Vakcentrales FNV en CNV vinden eveneens dat de koopkracht op peil moet blijven. Volgens cao–coördinator Wilna Wind van de FNV valt niet te accepteren „dat we dezelfde soap krijgen als van het vorige kabinet: eerst het zuur en dan het zoet". Volgens haar heeft het kabinet de daling aan zichzelf te wijten, zoals onder meer door de geplande belastingverhogingen.

De ouderenbond ANBO noemt de verwachte koopkrachtdaling „compleet van de zotte". Het stuit de vereniging van 50–plussers vooral tegen de borst dat gepensioneerden met alleen een AOW–uitkering er zelfs meer dan 1 procent op achteruit dreigen te gaan.

De coalitiepartijen CDA en PvdA wilden woensdag niet ingaan op de koopkrachtvoorspellingen. Datzelfde gold voor de meest betrokken ministers na hun eerste onderhoud over de CPB–cijfers en de gevolgen voor de begroting. Bos „bevestigde noch ontkende" de cijfers. Zijn collega Piet Hein Donner van Sociale Zaken zei dat het kabinet „zal doen wat nodig is" en verwees verder naar Prinsjesdag, wanneer de rijksbegroting voor volgend jaar verschijnt. Naar verluidt bestaat er binnen het kabinet wel het gevoel dat er compensatiemaatregelen moeten komen, maar is nog onduidelijk waar die van betaald zouden moeten worden. Donderdag praten de meest betrokken ministers verder over de begroting.

Eerder beloofde Bos de Kamer dat hij zijn best gaat doen om te voorkomen dat lagere en middeninkomens in 2008 moeten inleveren. Hij zei er toen bij dat hij geen garanties kon geven.

Een pluspuntje voor Bos is dat de overheidsfinanciën volgend jaar gunstiger uitkomen dan eerder voorzien. Het huidige financieringstekort verandert volgend jaar in een overschot van ruim 1 procent. Dat komt echter vooral door tijdelijke meevallers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer