Zwolle houdt weer Mariaprocessie
ZWOLLE (ANP) - De toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Zwolle, beter bekend als de Peperbus, is al eeuwenlang het bekendste uithangbord van de overwegend protestantse hoofdstad van Overijssel. Van de bijna 200 rooms-katholieken die ’s zondags in de basiliek de mis bijwonen, is buiten de kerk weinig te merken. Dat gaat veranderen.
Op de dag dat de Rooms-Katholieke Kerk Maria-Tenhemelopneming viert, beleeft Zwolle woensdag een heuse primeur: de eerste Mariaprocessie sinds eeuwen.Zoals in zo veel steden boven de grote rivieren gold er in Zwolle een processieverbod. Nadat het verbod, een eeuwenoud overblijfsel van de Reformatie, eind jaren tachtig was opgeheven, nam het aantal rooms-katholieke rondgangen in Noord-Nederland toe.
De Mariaprocessie is de tweede processie in Zwolle binnen veertien maanden. Op zondag 4 juni 2006 werd onder grote belangstelling de reliekschrijn van de middeleeuwse theoloog Thomas a Kempis (1379-1471) in de eerste Zwolse processie sinds eeuwen naar de Peperbuskerk gebracht. Deze overbrenging van de man die ”De Navolging van Christus” schreef, lijkt het zelfbewustzijn van de Zwolse rooms-katholieken te hebben opgepoetst.
De Mariaprocessie is geïnspireerd op de processie voor Onze-Lieve-Vrouw-ter-Nood in het Noord-Hollandse Heiloo. „Een processie is een heel mooie manier om ons geloof aan de stad te tonen”, zegt initiatiefneemster Jacintha Lagemaat.
Het is moeilijk te voorspellen hoeveel mensen er meedoen aan de Mariaprocessie. Het wordt, hoe historisch ook, noodgedwongen een bescheiden rondje, letterlijk om de kerk. De binnenstad van Zwolle is vandaag gedeeltelijk afgesloten voor een wielerronde en de jaarlijkse kermis. Zoals een lokale verslaggever zei: „Een processie, wielrennen en een kermis, een roomsere combinatie is bijna niet denkbaar.”