„Servië zal geen deling van Kosovo toestaan”
BELGRADO - Servië zal niet toestaan dat Kosovo wordt opgedeeld, zelfs als het door die weigering het lidmaatschap van de EU kan vergeten. Dat heeft een woordvoerder van de regerende Democratische Partij van Servië maandag gezegd.
„Servië geeft geen centimeter van zijn territorium op in ruil voor Europese integratie of lidmaatschap van welke internationale organisatie dan ook”, verklaarde de woordvoerder van de partij van president Boris Tadic.De afgelopen dagen begonnen gezanten voor Kosovo van de EU, de VS en Rusland een nieuwe poging een compromis te bewerkstelligen tussen Servië en de etnisch Albanese leiders over de omstreden regio, die nu nog een Servische provincie is. EU-gezant Wolfgang Ischinger legde zondag de suggestie op tafel om Kosovo te splitsen in een etnisch Albanees en een Servisch gedeelte. Hij waarschuwde de partijen dat het EU-lidmaatschap aan hen voorbij kan gaan als ze elk compromis blijven afwijzen.
De Duitse diplomaat maakt samen met een Amerikaan en een Rus deel uit van de trojka die in opdracht van secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties voor 10 december een advies moet uitbrengen over een definitieve status voor Kosovo. De commissie kreeg 120 dagen de tijd voor het vinden van een oplossing nadat Rusland in de Veiligheidsraad had gedreigd een door het Westen gesteund plan voor onafhankelijkheid van Kosovo onder internationaal toezicht, met een veto te torpederen.
De Serviërs beschouwen Kosovo als de bakermat van de Servisch-orthodoxe cultuur. Voor de etnisch Albanezen lijkt niets anders acceptabel dan volledige onafhankelijkheid ten opzichte van Belgrado. Beide kampen hebben al te kennen gegeven dat zij twijfelen aan de zin van de nieuwe bemiddelingspoging.
In het Westen bestaat bezorgdheid dat de etnisch Albanese leiders eenzijdig overgaan tot het uitroepen van onafhankelijkheid en daarmee de Balkan opnieuw in een oorlog zullen storten. Kosovo behoort formeel staatsrechtelijk tot Servië, hoewel het sinds 1999 door de VN en de NAVO wordt bestuurd. Besprekingen van een jaar onder bemiddeling van de Finse oud-president Martti Ahtisaari leverden geen oplossing op. Ahtisaari lanceerde uiteindelijk een plan met een onafhankelijk Kosovo onder internationaal toezicht, zodat de belangen van de Servische minderheid gewaarborgd zouden worden.
Een van de etnisch Albanese onderhandelaars zei maandag dat de volgende gespreksronde op 30 augustus plaatsvindt in Wenen. De Servische en de etnisch Albanese onderhandelaars spreken dan afzonderlijk met de vertegenwoordigers van de trojka, deelde hij mee.