Bos wil beter toezicht op banken
AMSTERDAM - Minister Bos van Financiën wil beter toezicht op de manier waarop banken leningen verstrekken. De bewindsman is verrast over de wijze waarop de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt hebben kunnen overslaan op de Europese financiële sector.
Dat heeft Bos maandag gezegd. Volgens de bewindsman kunnen uit de huidige situatie op de kredietmarkt lessen worden getrokken. „Er is een enorme hoop zeer gecompliceerde financiële producten in omloop. Kennelijk is iedereen die daarin handelt het gevoel kwijt welke reële waarde ze vertegenwoordigen.”Vorige week bleek dat ook Europese bedrijven zijn getroffen door de crisis op een deel van de Amerikaanse hypotheekmarkt. Daarop kregen aandelenbeurzen wereldwijd flinke klappen.
De bewindsman pleit voor een verbetering van het toezicht door instanties zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB). „Blijkbaar hebben de toezichthouders niet dezelfde kennis over dit soort producten als de mensen die erin handelen. Misschien moeten we mensen uit die wereld bij de toezichthouders zetten”, aldus de minister.
Banken hebben de afgelopen jaren veel geld gestopt in fondsen die handelen in complexe beleggingen. Daarvan maken gebundelde pakketten hypotheken op de zogeheten subprimemarkt (markt voor leningen aan weinig kredietwaardige particulieren) deel uit. Terwijl deze fondsen lange tijd mooie rendementen opleverden, keert nu het tij.
Bos: „Bij dit soort complexe producten moeten we beter kijken naar de voorwaarden waartegen banken geld uitlenen. Het lijkt erop dat we onvoldoende grip hebben gehad op de risico’s. Dit is een aangrijpingspunt om het toezicht te verbeteren.” De minister wil het probleem gaan bespreken met Europese collega-ministers en denkt daar gehoor te zullen vinden.
De minister van Financiën vindt dat de ECB er goed aan heeft gedaan in te grijpen. De centrale bank pompte in verschillende tranches, waaronder maandag, ruim 200 miljard euro in de geldmarkt. „Er is adequaat ingegrepen. De rust is terug. Hierdoor is voorkomen dat het probleem overslaat naar kredietverlening aan bijvoorbeeld de bakker of de slager. Dus dat is goed gedaan. Maar we kunnen ons de onrust niet veroorloven.”
Ook in Amerika schoot het stelsel van centrale banken, de Federale Reserve (Fed), maandag de financiële markten opnieuw te hulp met een geldinjectie van 2 miljard dollar (1,47 miljard euro). Vorige week donderdag en vrijdag pompte de Fed al bedragen van respectievelijk 24 miljard en 19 miljard dollar in de geldmarkt.
Diverse grote Amerikaanse banken zijn al in problemen geraakt sinds de crisis op de hypotheek- en kredietmarkt. Zo ontsloeg de prominente bank Bear Stearns vorige week een bestuurder nadat twee van zijn fondsen vrijwel failliet waren gegaan.
De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs maakte maandag bekend samen met een groep investeerders 3 miljard dollar te steken in een van zijn hedgefondsen, dat in de problemen verkeert door de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt.