Kerk & religie

Knevel waarschuwt tegen apocalyptische beststellers

„Het boek van Tim LaHaye ”De laatste bazuin” behoort in Amerika tot de toppers. Onder invloed van dergelijke boeken zijn veel fundamentalistische christenen in de VS erg pro-Bush geworden. Zij pleiten nu voor een aanval op Irak. Bush zou op die manier de bijbelse profetieën vervullen.” EO-directeur Knevel maakt zich grote zorgen over de politieke effecten van dergelijke apocalyptische bestsellers.

Kerkredactie
12 September 2002 09:08Gewijzigd op 13 November 2020 23:48

Hij zei dat woensdagavond bij de presentatie van een studie onder de titel ”De dingen die met haast geschieden moeten” over het boek Openbaring van de hand van ds. R. van Kooten, hervormd predikant te Soest. Directeur D. L. Aangeenbrug van Uitgeverij Groen sprak van het resultaat van „jarenlang onderzoek, meditatie en gebed.”

Op een goedbezochte bijeenkomst op kasteel Vanenburg in Putten werd het eerste deel gepresenteerd. Bij ds. Van Kooten, die het boek aan zijn vader had opgedragen, leefde al 25 jaar geleden de wens om een studie over het laatste bijbelboek te schrijven. Jongeren in de gemeente stimuleerden hem om hiermee door te gaan. Deel twee verschijnt volgende maand. Problemen met het register maakten dat de presentatie van beide delen niet gelijktijdig kon plaatsvinden.

Knevel, een van de sprekers bij de boekpresentatie, was net terug van een bezoek aan New York. Hij wees erop dat het publieke debat in de VS alleen in de kwaliteitskranten als de New York Times wordt gevoerd, die verhoudingsgewijs een kleine oplage hebben. De meeste kranten en ook de tv-journaals informeren nauwelijks over het buitenland. Daarentegen kunnen we in Nederland trots zijn op het kwaliteitsniveau van de publieke omroep.

Hij verwees ook naar de discussie in het vakblad ”De Journalist” over het verband tussen de journalistiek en de schokkende gebeurtenissen van het afgelopen jaar: zowel de aanslagen in New York als de moord op Fortuyn. Volgens hoofdredacteur Joustra van Elsevier zijn de journalisten tot het establishment gaan behoren.

Het vroegere CDA-kamerlid Hillen, thans columnist bij Elsevier, noemde het merkwaardig dat een gebeurtenis in Amerika waarbij ruim 3000 doden vallen, ook op ons zo’n invloed heeft; meer dan een burgeroorlog in Afrika, die veel en veel meer slachtoffers eist. Met dergelijke wereldschokkende gebeurtenissen kan de democratie volgens Hillen niet goed uit de voeten. Het leiderschap moet dan namens ons beslissingen nemen. De democratie is niet per se een geschikt middel om mondiale tegenstellingen te overbruggen.

„De christen-democratie zal ook andere dimensies daarbij moeten betrekken. De overheid moet het belang van morele waarden poneren. Het boek Openbaring laat ons het belang van bekering zien. De mens moet een sfeer scheppen waarin tegenslagen en meevallers worden verstaan zoals God ze heeft bedoeld. Hopelijk mag de wereld nog een aantal jaren blijven voortbestaan, met meer kwaliteit dan de wereld van 2002”, aldus Hillen.

Dr. W. van Vlastuin, hervormd predikant te Katwijk aan Zee, besprak het antwoord van de theologie op wereldschokkende gebeurtenissen. „Als mens is ook de theoloog ontzet door de verschrikkelijke gebeurtenissen die soms plaatshebben. In het antwoord van de theologie is echter, als het goed is, de zekerheid van het geloof aanwezig. Theologie is een geloofswetenschap.”

De predikant bracht naar voren dat God op de troon zit en alle macht heeft in hemel en op aarde. „Het boek der geschiedenis is al helemaal geschreven. Hij Die aan het kruis voor mijn zonden Zijn bloed stortte, is Degene Die de geschiedenis leidt. Alle dingen moeten medewerken ten goede degenen die naar Zijn voornemen geroepen zijn. Wat de wereld ziet als rampen, ziet het geloof als de barensweeën van de verlossing.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer