Christenen en joden bij uitvaart kardinaal Lustiger
PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Christenen en joden hebben vrijdag in Parijs de uitvaart van kardinaal Jean-Marie Lustiger bijgewoond.
De kardinaal, van 1981 tot begin 2005 aartsbisschop van Parijs, was van joodse afkomst. Op het plein voor de Notre Dame in het centrum van de Franse hoofdstad bad Arno Lustiger, een neef van de kardinaal, de kaddisj, het joodse gebed voor de overledenen. Daarvoor strooide een ander familielid zand uit het Heilige Land op de kist.De Franse president Nicolas Sarkozy had zijn vakantie in de Verenigde Staten onderbroken om de plechtigheid te kunnen bijwonen. Ook premier Francois Fillon en de Poolse oud-president Lech Walesa waren bij de dienst aanwezig.
Paus Benedictus XVI liet zich vertegenwoordigen door de Franse kardinaal Paul Poupard. Die las een boodschap van het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk voor, waarin Lustiger een zeer spirituele man werd genoemd die hartstochtelijk naar God zocht en gegrepen was door de verkondiging van het Evangelie.
Lustigers opvolger, aartsbisschop André Vingt-Trois, leidde de uitvaartdienst. Hij noemde de overleden kardinaal „bovenal een gelovige”, die zich echter niet liet opsluiten in de kerkelijke wereld, maar „van het dichte weefsel van zijn relaties een soort universele parochie” maakte.
Na de dienst werd de kist met het lichaam van Lustiger bijgezet in de crypte van de Notre Dame. Hij is de 28e aartsbisschop van Parijs die daar zijn laatste rustplaats heeft gekregen.
Ongeveer 5000 mensen volgden in de kathedraal of via een reusachtig scherm op het kerkplein de dienst.
Lustiger was een zoon van joodse immigranten uit Polen. Op veertienjarige leeftijd ging hij over naar het rooms-katholicisme. Als aartsbisschop van Parijs was hij een krachtig bestuurder, die moeilijk kon delegeren. Hij zette zich in voor verbetering van de betrekkingen tussen de RK-Kerk en de joden en was bevriend met de Poolse paus Johannes Paulus II, die de vloeiend Pools sprekende kardinaal vaak om advies vroeg.