Geen MKZ op onderzochte veebedrijven
DEN HAAG (ANP) – Op de ruim 150 veebedrijven die afgelopen week in ons land zijn gecontroleerd op mond–en–klauwzeer is geen spoor gevonden van deze besmettelijke dierziekte. Het zaterdag ingestelde vervoersverbod wordt dan ook versoepeld, maakte het ministerie van Landbouw vrijdag bekend.
Koeien en varkens mogen weer vervoerd, maar nog niet bijeen worden gebracht voor markten of keuringen. De versoepeling geldt niet voor schapen en geiten, want MKZ is bij deze dieren moeilijker op te sporen.Begin augustus werd mond–en–klauwzeer vastgesteld op een boerderij in Groot–Brittannië. Toen vonden de laatste transporten van levend vee uit Engeland naar Nederland plaats. Vier weken na deze transporten zou duidelijk moeten zijn of deze dieren het virus hebben of niet.
LTO is blij dat koeien en varkens weer mogen worden vervoerd. Op weg naar het slachthuis mogen varkens en runderen naar een erkend verzamelcentrum worden gebracht. Geiten en schapen moeten nog steeds rechtstreeks naar het slachthuis.
Hoewel MKZ niet gevaarlijk is voor mensen, vrezen veehouders de ziekte die in 2001 voor het laatst in Nederland toesloeg en ertoe leidde dat tienduizenden koeien en varkens werden afgemaakt. Om te voorkomen dat het in Engeland opgedoken virus zich ook in Nederland zou manifesteren, kondigde Verburg zaterdag een vervoersverbod af.
In Engeland is de vrees voor een derde geval van mond–en–klauwzeer vrijdag ongegrond gebleken. Een eerste serie testen op een boerderij bij Dorking, net buiten de surveillancezone die is ingesteld na de uitbraak in Surrey in het zuiden van Engeland, heeft uitgewezen dat er sprake is van loos alarm.
Rond de boerderij bij Dorking was een nieuwe surveillancezone met een straal van 3 kilometer ingesteld. Het bedrijf ligt slechts enkele kilometers van het laboratoriumcomplex dat volgens voorlopig onderzoek zeer waarschijnlijk de bron is van twee MKZ–besmettingen in de regio. Het vee op de besmette boerderijen is afgemaakt.
Landbouworganisatie LTO zal de Britse collega’s steunen als die een schadeclaim indienen tegen de veroorzaker van de uitbraak van mond–en–klauwzeer. LTO hoopt dat de veehouderij zo de kosten terugziet die gepaard gaan met de maatregelen om verspreiding van het MKZ–virus tegen te gaan.